Ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών που έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό, ανέρχεται στους 90.
Στην Αττική, στα δύο νοσοκομεία Αναφοράς, το Αττικόν και το Σωτηρία, νοσηλεύονται 10 ασθενείς.
Το μεγάλο βάρος της νοσηλείας πέφτει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου βρίσκονται 18 ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κάτοικοι της Ηλείας, οι ταξιδιώτες στο Ισραήλ που πραγματοποίησαν εκδρομή στο τέλος Φεβρουαρίου και κατά την επιστροφή τους “έφεραν” στη χώρα τον κορωνοϊό.
Ο 66χρονος, ο πρώτος άνθρωπος που διαγνώστηκε και νοσηλεύτηκε στο Ρίο, είναι διασωληνωμένος τα τελευταία 24ωρα, με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για δραματική, πολύ δύσκολα αναστρέψιμη, επιβάρυνση της κατάστασής του.
Στο ίδιο νοσοκομείο, αλλά όχι στη Μονάδα, νοσηλεύεται και η σύζυγος του 66χρονου. Επίσης, με πνευμονία νοσηλεύεται από την περασμένη εβδομάδα και ένας αρχιμανδρίτης από την περιοχή της Ηλείας, ο οποίος είχε οργανώσει την εκδρομή στους Αγίους Τόπους όπως και ο αδελφός του.
Η μεταδοτικότητα του ιού
Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι ειδικοί, κυρίως όσον αφορά στη μεταδοτικότητα του ιού από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Και αυτό γιατί, πλέον καταγράφονται κρούσματα χωρίς “ταυτότητα μόλυνσης”. Οι ειδικοί εκτιμούν πως τις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες ο αριθμός τους θα πολλαπλασιαστεί ακριβώς γιατί “ο ιός κυκλοφορεί κάτω από τη μύτη μας και δεν μπορούμε να τον εντοπίζουμε” όπως είχε αναφέρει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Οι επιστήμονες παραδέχονται πλέον ότι ο ιός έχει υψηλή μεταδοτικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη γρίπη ο ασθενής που νοσεί κολλάει άλλον έναν και στη νόσο Covid-19 ο ασθενής κολλάει τουλάχιστον 2 ανθρώπους, καθώς και ότι κάποιος που δεν έχει συμπτώματα ή έχει ελαφρά συμπτώματα, “κουβαλά” μεγάλο ιικό φορτίο το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να μεταδίδει τον ιό.
Έρευνες που αξιολογήθηκαν και από τους Έλληνες ειδικούς της αρμόδιας Επιτροπής έδειξαν ότι όσοι προσβάλλονται από τον ιό στις ηλικίες 30-69 ετών (αποτελούν το 70% των ασθενών), διατηρούν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους έως 20 και πλέον ήμερες, αλλά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η μετάδοση γίνεται πιο δύσκολα μετά τις πρώτες 10 ημέρες.
Ωστόσο, στα παιδιά το υψηλό ιικό φορτίο μπορεί να διατηρηθεί έως και 14 ή και περισσότερες ημέρες, με πολύ ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα.
Αυτά τα στοιχεία εκτιμήθηκαν από τους ειδικούς προκειμένου να εισηγηθούν αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας τις επόμενες 14 ημέρες, ημερολογιακά και της προσθήκης στη συνέχεια και των φροντιστηρίων.
Ο παιδικός – μαθητικός πληθυσμός κρίθηκε ότι πρέπει να περιοριστεί ώστε να μην διασπείρει δραματικά τον ιό, και μάλιστα από ασθενείς με ήπια ή και μηδενική συμπτωματολογία νόσου ώστε να προστατευτούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες των χρονίως πασχόντων που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ευάλωτοι στόχοι σε αυτήν την επιδημία.