Τι θα γίνει με τις Πανελλαδικές εξετάσεις; Όλα τα σενάρια στο τραπέζι

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Χιλιάδες μαθητές που προετομάζεται για τις πανελλαδικές εξετάσεις, βρίσκονται σε αμηχανία. Θα δώσουν κανονικά εξετάσεις ή θα παραταθεί η αγωνία τους;

H υπουργός Παιδείας κ.Κεραμέως, πάντως, ανέφερε ότι σε περίπτωση που δεν θα παραταθεί η περίοδος κλεισίματος των σχολείων, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν ομαλά. Ωστόσο, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η συνέχιση των μέτρων, τότε εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατοπισθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις στον μήνα Ιούλιο ή να μειωθεί η εξεταστέα ύλη.

Όπως εξήγησε, η υπουργός Παιδείας κ.Κεραμέως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα σχολεία έκλεισαν για προληπτικούς λόγους, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Όπως είπε “η χώρα μας έχει πάρει πιο αυστηρά μέτρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι αυτό έγινε «για να δράσουμε όταν το μέτρο θα είναι πιο αποτελεσματικό, όλα είναι θέμα δεδομένων και στιγμής».

Η κα Κεραμέως ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή η αναστολή λειτουργίας των σχολείων είναι για 14 ημέρες, και πριν τη λήξη τους θα ληφθεί απόφαση για το κατά πόσο έχει νόημα να παραταθεί. Υπάρχει πάντως αυτό το ενδεχόμενο, εξήγησε.

«Το κλείσιμο των σχολείων θα επανεξεταστεί, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Έχουμε προετοιμαστεί για λουκέτο δύο εβδομάδων ή και για παραπάνω» δήλωσε η υπουργός.

Δεν θα χαθεί η σχολική χρονιά

Διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να χαθεί η σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά κι εξήγησε πως το υπουργείο έχει προετοιμαστεί για διαφορετικά σενάρια.

Αν η αναστολή είναι για 2-3 εβδομάδες- μαζί με τα σχολεία που έχουν ήδη κλείσει- η αναπλήρωση γίνεται σχετικά ανώδυνα, με αναμόρφωση των διδακτικών ωρών και ματαίωση περιπάτων. «Με βάση το πρώτο σενάριο, μόνο με αυτά τα μέτρα είμαστε σε θέση να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος» τόνισε.

Αν πάμε συνολικά σε μεγαλύτερη διάρκειας αναστολή, θα πρέπει να δούμε επέκταση της σχολικής χρονιάς και μείωση της ύλης. «Έχουμε όλα τα σενάρια ανοιχτά για να δούμε αναλόγως πώς θα εξελιχθεί» πρόσθεσε.

Τι θα γίνει με τις πανελλήνιες εξετάσεις

Αναφορικά με τις εξετάσεις, η κα Κεραμέως τόνισε πως αν επικρατήσει το πρώτο σενάριο, αυτό της αναστολής λειτουργίας 2 εβδομάδων, οι ώρες θα αναπληρωθούν. Αν όμως το κλείσιμο των σχολείων διαρκέσει παραπάνω, τότε «θα δούμε όλα τα ενδεχόμενα, υπάρχει το ενδεχόμενο να πάμε λίγο παραπέρα». Ερωτηθείσα να υπάρχει περίπτωση να γίνουν οι πανελλαδικές τον Ιούλιο, η κα Κεραμέως απάντησε «μπορεί και να χρειαστεί».

«Όποια μέτρα θα ληφθούν θα εξαρτηθούν από τον χρόνο αναστολής λειτουργίας των σχολείων» εξήγησε, «δεν θέλω να υποκαταστήσω τους ειδικούς, θα αναμείνουμε τις οδηγίες τους, δεν μπορώ να πω πόσο πιθανό είναι να παραταθεί η διάρκεια αναστολής της λειτουργίας».

Σχετικά με τα Erasmus, η κα Κεραμέως τόνισε πως έχουν δοθεί οδηγίες από την ΕΕ και στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν θα λειτουργήσουν.Η υπουργός Παιδείας ανέφερε πως υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο να ματαιωθούν και οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου.