Κύμα ρευστοποιήσεων σε ΧΑΑ και Ευρώπη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ένα κύμα ρευστοποιήσεων σαρώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών και συνολικά τις αγορές της Ευρώπης, με τους επενδυτές να έχουν τρομάξει όχι μόνο από την ταχεία εξάπλωση του Covid-19, αλλά και από την απόφαση του Τραμπ να κλείσει την πόρτα των ΗΠΑ σε ταξιδιώτες από την Ευρώπη στο πιο δραματικό έως τώρα μέτρο. Οι αεροπορικές εταιρείες δέχονται σφυροκόπημα, ενώ ισχυρότατες εξακολουθούν να είναι οι πιέσεις και στις τράπεζες. Κανένας κλάδος δεν αποφεύγει την πίεση.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 14:59 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 8,37% στις 552 μονάδες, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί ακόμη και χαμηλότερα από τις 550 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης κάνει βουτιά 10%, ενώ και ο κλάδος ταξιδιών- αναψυχής παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 9,5%.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 υποχωρεί περισσότερο από 6% με τον κλάδο ταξιδιών- αναψυχής να παρουσιάζει απώλειες σχεδόν 10%. Πρόκειται για την έκτη διαδοχική συνεδρίαση πτώσης για τις ευρωπαϊκές μετοχές, που κινούνται πλέον σε χαμηλά τεσσάρων ετών. Σύμφωνα με το Reuters οι αεροπορικές εταιρείες είχαν βρεθεί να υποχωρούν νωρίτερα έως και 20% και κινούνται σε χαμηλά επτά ετών, σε μία συνεδρίαση που προκαλεί εντονότατες ανησυχίες για τα όσα έρχονται στον κλάδο.

Οι μετοχές των AIRFRANCE KLM και IAG (BRITSH AIRWAYS) υποχωρούν 11,4% και 13,5% αντίστοιχα.