Κορωνοϊός: 18 νέα κρούσματα – Κλείνουν κινηματογράφοι, θέατρα και κέντρα διασκέδασης – 10 τα «ορφανά»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Επιβεβαιώθηκαν 18 νέα κρούσματα στη χώρα μας ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 117, σύμφωνα με την ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό τονίζοντας ότι από χθες, «είμαστε σε παγκόσμια πανδημία» με μεγάλη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια, μιλώντας για τα νέα κρούσματα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφονται: 82 εισαγόμενα (με την πλειοψηφία τους να αφορά που συμμετείχαν στην εκδρομή στους Αγίους Τόπους), 25 κρούσματα που αποτελούν επαφές των προηγούμενων, 10 «ορφανά» κρούσματα και άλλα 15 για τα οποία διενεργείται ακόμα έρευνα. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας είναι 117.

Από αυτά, οι 34 νοσηλεύονται και τρεις είναι πιο σοβαρά και βρίσκονται σε ΜΕΘ.

Σήμερα έλαβε εξιτήριο η μητέρα και το παιδί της που νοσηλεύονταν στη Θεσσαλονίκη.

Κλείνουν κέντρα διασκέδασης θέατρα και σινεμά. Ανοικτά εστιατόρια και καφέ

Την αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, των γυμναστηρίων, των κέντρων διασκέδασης, των θεάτρων και των κινηματογράφων ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων για 15 μέρες ενώ τα μέτρα θα εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, αναστέλλεται για ίσο διάστημα η λειτουργία παιδοτόπων, γυμναστηρίων, θεάτρων, χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και κέντρων διασκέδασης.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου πολιτισμού.

Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται εστιατόρια και καφετέριες.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικότερο από όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, θεωρείται ο αυτοπεριορισμός των ατόμων με συμπτώματα ίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες σε δύο με τρεις εβδομάδες θα πόσο απέδωσαν τα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν θα φτάσει η Ελλάδα στο σημείο να πάρει μέτρα αντίστοιχα με εκείνα της Ιταλίας.

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, με εντολή του ΕΟΔΥ για τις επόμενες 15 ημέρες τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε μουσείου, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20-30 άτομα. Αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών συγκεντρώνεται στα εκδοτήρια των εισιτηρίων.

Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν κανονικά, εκτός αν υπάρξει νεότερη ειδική ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι, ειδικά για τους αρχαιολογικούς χώρους της Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, ισχύουν τα προηγούμενα μέτρα που επέβαλε ο ΕΟΔΥ. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.