Ποιοι εργαζόμενοι και πώς θα πάρουν άδεια 15 ημερών λόγω κορωνοϊού

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με συγκεκριμένα κριτήρια θα δοθούν οι 15 ημέρες αδείας σε κάθε εργαζόμενο γονέα λόγω του ότι έκλεισαν τα σχολεία για να μην εξαπλωθεί ο ιός του κορωνοϊού, ενώ θα ισχύει αναδρομικά από χθες, που είναι η πρώτη ημέρα πανελλαδικής αναστολής λειτουργίας των σχολείων.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται στα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα να υπάρχει και το σενάριο αύξησης των ημερών αδείας των γονέων εφόσον, απαιτηθεί να παραταθεί η αναστολή λειτουργίας των σχολείων λόγω εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ειδικότερα σήμερα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για όλα τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορωνοϊό και αναμένεται να περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια για το ποιοι δικαιούνται την εν λόγω άδεια. Αναλυτικότερα την άδεια μέχρι 15 ημέρες την δικαιούνται και οι δύο γονείς αρκεί να εργάζονται, με την μητέρα να παίρνει ως 15 ημέρες και τον πατέρα άλλες 15 ημέρες. Ωστόσο στο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση ο αριθμός των ημερών αδείας μπορεί να αυξηθεί εφόσον κριθεί ότι τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά λόγω εξάπλωσης του κορωνοϊού. Την συγκεκριμένη άδεια των 15 ημερών, Ειδικού σκοπού αφορά γονείς παιδιών που είναι έως 15 ετών, δηλαδή είναι μαθητές μέχρι την Γ’ Γυμνασίου.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα λαμβάνουν την ειδική άδεια με το κόστος της αδείας να επιμερίζεται ο εργαζόμενος και το κράτος, δηλαδή ένα μέρος θα χρεώνεται ο εργαζόμενος από την κανονική του άδεια και το υπόλοιπο μέρος θα το επιδοτεί το κράτος. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να πάρουν την ειδική άδεια μέχρι 15 ημερών με το ένα μέρος να προέρχεται από την κανονική ετήσια άδεια του εργαζόμενου, το άλλο μέρος από τον εργοδότη με την καταβολή ανάλογων αποδοχών και το τρίτο μέρος από το κράτος με την επιδότηση ημερών αδείας.

Τις τελικές ρυθμίσεις θα τις ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και θα περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Παράλληλα θα υπάρξει τρίμηνη παράταση ισχύος των προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, της ασφαλιστικής ικανότητας και των αναπηρικών συντάξεων. Κι αυτό διότι κάποιοι για να ανανεώσουν την σύνταξη τους ή το επίδομα τους καλούνται να περάσουν από ΚΕΠΑ, ενώ σε ότι αφορά την ασφαλιστική ικανότητα οι συνθήκες δεν επιτρέπουν κάνεις πολίτης να μείνει χωρίς υγειονομική περίθαλψη.

Εξετάζεται μάλιστα να δοθεί τρίμηνη άδεια στα μέλη των ΚΕΠΑ (κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας) και θα υπάρξει ανάλογη επέκταση των επιδομάτων στους δικαιούχους χωρίς να χρειαστεί η επανεξέταση τους.