Προβληματισμένοι οι ειδικοί για την αύξηση των “ορφανών” κρουσμάτων στην χώρα μας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η αύξηση των “ορφανών” κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, δηλαδή για τις περιπτώσεις που δεν εντοπίζεται η εστία μετάδοσης
(δεν πρόκειται για εισαγόμενο κρούσμα ή για μετάδοση μέσω επαφής ) προβληματίζει έντονα τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Διαπιστώνεται πλέον ότι ο ιός έχει περάσει στην κοινότητα, πιο καθυστερημένα εντούτοις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα περισσότερα από αυτά τα “ορφανά” κρούσματα βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό.
Αυτό το γεγονός εντείνει την ανησυχία για διασπορά, καθώς όπως εξήγησε ο κ.Τσιόδρας, αυτά “τα “ορφανά”, όπως ονομάζονται κρούσματα, τα οποία δεν έχουν σαφή πηγή έκθεσης δεν σημαίνουν κάτι άλλο εκτός από το ότι υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα τους οποίους τους περιμέναμε και θα συνεχίσουν να αυξάνονται” εξήγησε.

Χθες τα νέα κρούσματα στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 18, φτάνοντας συνολικά στα 117. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, πέρα από τα 10 που χαρακτηρίζονται ως “ορφανά”, 82 ανήκουν στα λεγόμενα “εισαγόμενα” και 25 αφορούν επαφές τους.

“Όσο περνάει και ανεβαίνει η εξάπλωση της νόσου στην κοινότητα, όπως γίνεται στις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες- θα είδατε πολύ περισσότερα κρούσματα από εμάς στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ολλανδία, σε άλλες χώρες της Ευρώπης- θα βλέπουμε μία άνοδο των κρουσμάτων και από κάποια στιγμή και μετά, όπως και με τη γρίπη, θα μετρούμε τα σοβαρά μας κρούσματα, θα μετρούμε αυτούς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και τους θανάτους.
Έχει μεγάλη σημασία σε αυτή την πρώιμη φάση να έχουμε μία εικόνα του τι γίνεται στη χώρα, ακόμα και με αυτά τα κρούσματα, που όπως είδατε τα περισσότερα είναι ήπια, για να βλέπουμε την εξέλιξη της επιδημίας. Έχει στηθεί μηχανισμός εργαστηριακής διάγνωσης και σε ήπια περιστατικά ο οποίος θα λειτουργήσει από τον ΕΟΔΥ άμεσα για να βλέπουμε τι γίνεται και στην κοινότητα” τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Σύμφωνα επίσης με τους λοιμωξιολόγους, το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο αυτοπεριορισμός στο σπίτι για τα άτομα χαμηλού κινδύνου με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης. Ενώ για τα άτομα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να γίνει επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό τους.