Ανησυχία και ερωτηματικά έχει προκαλέσει στους πολίτες η είδηση πως η χρήση αντιφλεγμονώδων θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα του κορωνοϊού.
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην απογευματινή ενημέρωση για την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας την Κυριακή, αναφέρθηκε στις πληροφορίες αυτές που είδαν το φως της ημέρας το τελευταίο εικοσιτετράωρο.
Όπως είπε, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να συνιστούν πως η χρήση αντιφλεγμονώδων προκαλεί επιδείνωση στην ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η ανησυχία προέκυψε όταν οι γαλλικές Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση πως τα φάρμακα αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νόσου.
Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, που είναι ειδικευμένος γιατρός και νευρολόγος, σε ανάρτησή του στο Twitter το Σάββατο έγραψε: «Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη κλπ) θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης».
Προτιμάτε την παρακεταμόλη, λέει ο Τσιόδρας
Ο Σωτήρης Τσιόδρας επέμεινε πως δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές ενδείξεις, ωστόσο τόνισε πως για την αντιμετώπιση του πυρετού οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα με δραστική ουσία την παρακεταμόλη.
Όπως είπε, άλλα φάρμακα όπως το Brufen με ιβουπροφαίνη και το Ponstan, βασίζονται σε δραστική ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση, για την οποία έκαναν λόγω οι γαλλικές Αρχές.
Καλό θα ήταν, με βάση όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας και να προμηθευτείτε κάποιο αντιπυρετικό με δραστική ουσία την παρακεταμόλη.
Η παρακεταμόλη
Η παρακεταμόλη θεωρείται ήπιο παυσίπονο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αθώα. Όταν λαμβάνεται σε μεγάλη δόση (πάνω από 3 χάπια την ημέρα) για περισσότερες από δύο εβδομάδες, μπορεί να προκαλέσει ηπατικά προβλήματα (στη Μεγάλη Βρετανία η κατάχρηση παρακεταμόλης σχετίζεται με περίπου εκατό θανάτους ή μεταμοσχεύσεις ήπατος το χρόνο).
Εμπορικές ονομασίες: Depon, panadol, apotel κ.ά.
Τα αντιφλεγμονώδη
Τα αντιφλεγμονώδη είναι πιθανό να προκαλέσουν παρενέργειες στο γαστρεντερικό σύστημα (γαστρίτιδα, έλκος, ακόμη και διάτρηση του στομάχου). Με άλλα λόγια, για να τα πάρει κανείς, χρειάζεται «γερό» στομάχι. Επίσης, μπορούν να βλάψουν το ήπαρ, τα νεφρά και το αίμα (π.χ. καταστροφή των λευκών αιμοσφαιρίων), όταν η λήψη τους είναι παρατεταμένη (άνω των 15 ημερών).
Εμπορικές ονομασίες: Ασπιρίνη, salospir, egicalm, ponstan, gadil, mesulid, biofenac, feldene, voltaren, naprosyn, nurofen, advil, brufen, xefo κ.ά.