Η Fed μηδένισε τα επιτόκια και προχώρησε σε νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε εκ νέου μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 1 μονάδα σε 0%-0,25%, εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας Covid-19 και διευκρίνισε ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στο επίπεδο αυτό όσο διαρκεί η κρίση.

«Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα και θα υπάρξουν κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές», αναφέρει η αμερικανική κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Εκτός της μείωσης του επιτοκίου, η Fed ανακοίνωσε ότι συμμετέχει σε συντονισμένη ενέργεια κεντρικών τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο για την διασφάλιση της ρευστότητας. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης την ενεργοποίηση προγράμματος αγοράς ομολόγων 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Επιπλέον, σε μια συνολική συντονισμένη κίνηση η Fed ανακοίνωσε ότι η Τράπεζα του Καναδά, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ελβετική Εθνική Τράπεζα έλαβαν μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας σε δολάριο σε όλο τον κόσμο μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών ανταλλαγής δολαρίων.

Οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν το επιτόκιο σε αυτά τα δάνεια ανταλλαγή νομισμάτων και παρέτειναν την περίοδο χορήγησης τους.

Τέλος, η ποσοτική χαλάρωση θα αφορά στην αγορά κρατικών ομολόγων της αμερικανικής κυβέρνησης 500 δισ. δολαρίων και 200 ​​δισ. δολαρίων εγγυημένων ενυπόθηκων δανείων. Η Fed δήλωσε ότι οι αγορές θα αρχίσουν αύριο Δευτέρα με ημερήσιο όριο 40 δισ. δολαρίων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την απόφαση της Fed, αφού τις τελευταίες ημέρες δεν σταμάτησε να την επικρίνει, μαζί με τον πρόεδρός της Ζερόμ Πάουελ.