Η επίδραση των καιρικών συνθηκών στον ρυθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού δεν έχει επιβεβαιωθεί,δήλωσε ο Τσάο Ουέι, αναπληρωτής διευθυντής και αρχίατρος του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων του Union Medical College Hospital του Πεκίνου.
Στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκε χθες, Κυριακή, συνολική μείωση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού, όμως μεγάλες πόλεις όπως το Πεκίνο και η Σανγκάη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιστατικά με προσβεβλημένους ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό.
Εντωμεταξύ, η κατάσταση στη Γαλλία γίνεται “πολύ ανησυχητική” και “επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς, προειδοποιούν οι υγειονομικές αρχές, με τον γενικό διευθυντή υγείας της χώρας Ζερόμ Σαλομόν, να εκφράζει την ανησυχία του για πιθανό «κορεσμό» των νοσοκομείων.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων πλέον διπλασιάζεται κάθε τρεις ημέρες», όμως «θα ήθελα κυρίως οι συμπολίτες μας να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι άρρωστοι, σε ανάνηψη και των οποίων η ζωή κινδυνεύει, και αυτοί οι άνθρωποι είναι εκατοντάδες», τόνισε ο Σαλομόν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εθνικής υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας, που δημοσιεύθηκαν χθες, Κυριακή, ο απολογισμός των νεκρών στη χώρα λόγω της covid-19 είναι 127, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 5.423 κρούσματα. Δηλαδή 36 νεκροί και περισσότερα από 900 επιπλέον κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
«Υπάρχει ανησυχία ότι αυτή η ταχεία εξάπλωση της επιδημίας θα προκαλέσει κορεσμό στα γαλλικά νοσοκομεία, κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε με κάθε τρόπο», υπογράμμισε, επικαλούμενος κυρίως την κατάσταση στην Αλσατία και την περιοχή του Παρισιού.
Θα ήταν «καταστροφικό» αν οι γιατροί στη Γαλλία φτάσουν στο σημείο να χρειάζεται να επιλέγουν σε ποιους ασθενείς θα σώσουν τη ζωή, υπογράμμισε ο Σαλομόν.
«Μείνετε σπίτι σας, είναι τόσο απλό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου ο Σαλομόν εξέφρασε τη λύπη του που πολλοί Παριζιάνοι βγήκαν έξω σε μεγάλους αριθμούς χθες, Κυριακή. «Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να μείνουν σπίτι τους και ο μικρός αριθμός των ατόμων που ακολούθησαν τη συμβουλή αυτή σημαίνει ότι δεν επιτυγχάνουμε στον περιορισμό της επιδημίας», εξήγησε.