Δημοσιονομική ανάσα στην Ελλάδα έδωσε το Eurogroup, καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας των δημοσιονομικών κανόνων για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του κορωνοϊού. Ειδικότερα, η Ελλάδα εξασφάλισε δημοσιονομική ευελιξία ανάλογη με αυτή που θα εφαρμοστεί για όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, κάτι που επεσήμανε και ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, ενώ οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό εξαιρούνται από τη δημοσιονομική επίδοση. Παράλληλα, αναγνωρίστηκε η ανάγκη εξαίρεσης και, των αυξημένων τελευταία, δαπανών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε δε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν επιπρόσθετα σημαντικά μέτρα, που απορρέουν από τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, και τα οποία έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας κατά την προηγούμενη περίοδο. Έτσι, τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ανακοινώσει έκτακτο βοήθημα για όσους δούλευαν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν δια νόμου.
Την περασμένη Τετάρτη σχεδιαζόταν να δοθούν από 500 ευρώ σε 200.000 εργαζόμενους ή 100 εκατ. ευρώ συνολικά. Την Παρασκευή έκλεισαν και οι ταβέρνες και το κόστος διπλασιάστηκε στα 200 εκατ. ευρώ. Την Κυριακή διατάχθηκε να μην ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία το Πάσχα και από την Τετάρτη κλείνει και το λιανεμπόριο. Και στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, το μέτρο θα επεκταθεί και σε εργαζόμενους επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω μεγάλης πτώσης του τζίρου, πέραν όσων έκλεισαν «δια νόμου».
Εκτός από τις δαπάνες για την Υγεία και την Απασχόληση, θα αφαιρούνται από το πρωτογενές πλεόνασμα και οι κρατικές δαπάνες για τις μεταναστευτικές ροές.