Καθηγητής Γώγος για την ‘ανοσία αγέλης’ στη Βρετανία: “Θα πεθάνει ένας μεγάλος αριθμός ασθενών”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Απαντήσεις γύρω από την ανοσία της αγέλης που εφαρμόζει η Βρετανία για τον κορωνοϊό, έδωσε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ1.

Όπως είπε: «Υπάρχει πάντα αυτή η θεωρία της ανοσίας αγέλης. Αφήνουμε μια νόσο να κυκλοφορήσει με σκοπό να κάνει ανοσία στον πληθυσμό και όταν συμβεί αυτό να ελαττωθεί η διασπορά του. Αυτό δεν στέκει στη συγκεκριμένη νόσο. Πρώτον δεν ξέρουμε τι ανοσία αφήνει. Υπάρχουν στοιχεία ότι η ανοσία που αφήνει είναι παροδική.
Δεύτερον, μιλάμε για μια σοβαρή νόσο και για να συμβεί αυτό, πρέπει να πεθάνει ένας μεγάλος αριθμός ασθενών. Το κόστος είναι τεράστιο.
Ότι βάζουμε τον κόσμο σε καραντίνα δε σημαίνει ότι αποκλείουμε την ανοσία αγέλης. Απλά αργεί να ολοκληρωθεί. Με την καραντίνα σταματάμε τη μετάδοση, επιβραδύνουμε τη νόσο, σώζουμε ζωές αλλά και το σύστημα Υγείας»

Ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε τι ισχύει και για τα γάντια και τις μάσκες

«Τα γάντια είναι επικίνδυνο να τα χρησιμοποιούμε. Δεν πλένουμε τα χέρια μας όταν τα φοράμε και μπορούμε ευκολότερα να μεταδώσουμε οτιδήποτε έχουμε πιάσει σε σχέση με τον ιό», επισήμανε ο κ. Γώγος ενώ για τη χρήση της μάσκας υπογράμμισε:

«Όταν περπατάμε δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκες. Είναι περιττό. Εκτός αν έχουμε συμπτώματα. Αν δεν έχουμε, στο δρόμο δεν χρειάζονται οι μάσκες. Σε περιόδους πανδημίας, όπως τώρα, θα ήταν χρήσιμο να τις φοράμε στις καθημερινές μας συναναστροφές, όταν ερχόμαστε σε κοντινή επαφή με άλλους , σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων.
Έχει βέβαια μεγάλη σημασία και η σωστή χρήση της μάσκας. Δεν πρέπει να βάζουμε συνέχεια τα χέρια μας, είτε για να τη σφίξουμε είτε για να την εφαρμόσουμε καλύτερα στη μύτη μας».

Τι είναι η «ανοσία της αγέλης»

«Ανοσία της αγέλης» είναι όταν αρκετά άτομα γίνονται ανθεκτικά σε μια ασθένεια -μέσω εμβολιασμού ή προηγούμενης έκθεσης- και δεν μπορούν πλέον οι ιοί να διαδοθούν σημαντικά στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph, εφόσον δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για το κορωνοϊό, η «ανοσία της αγέλης» εξαρτάται από αρκετούς ανθρώπους που έχουν μολυνθεί για να μειωθεί ο αντίκτυπος της νόσου.

Ο Sir Patrick δήλωσε στο Sky News ότι περίπου το 60% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να μολυνθεί από κορωνοϊό, προκειμένου η κοινωνία να αποκτήσει ανοσία από τα μελλοντικά κρούσματα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χιλιάδες άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη εκτεθεί στον κορωνοϊό (τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 1.543 και οι νεκροί 37, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση) και θα έχουν αποκτήσει ανοσία και ότι αυτό θα συνεχιστεί καθώς οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να κινούνται ελεύθερα.

Ενώ αυτή η έκθεση συνεχίζεται, η Βρετανική Κυβέρνηση ελπίζει ότι η εξάπλωση του ιού μπορεί ακόμα να επιβραδυνθεί και να μειωθεί, λέγοντας στους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι για επτά ημέρες εάν είναι άρρωστοι.

Δημιουργώντας ένα «δακτύλιο ανοσοποιημένων ανθρώπων» για την προστασία των ευάλωτων

Και σε κάποιο σημείο, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας θα «κουκουλωθούν» από τον ιό, λέγοντας ότι πρέπει να μένουν στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και να μειώνουν την κοινωνική επαφή, ανεξάρτητα από το εάν είναι άρρωστοι ή όχι.