Κλείνουν για ένα μήνα τα σύνορα της ΕΕ – Τι αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών,  ώστε να  περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών που συνεδρίασαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επιπλέον, η  ΕΕ θα «συντονίσει» την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ διαμήνυσε ότι η βασική προτεραιότητα της ΕΕ είναι να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού όσο το δυνατόν περισσότερο και να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα υγείας των κρατών μελών έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν σε αυτό που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως τόνισε ο κ. Μισέλ, ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα των συνόρων και των περιορισμό των μετακινήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, οι ηγέτες της Ε.Ε. εργάστηκαν μαζί με την Κομισιόν πάνω σε προτάσεις οι οποίες έχουν σαν στόχο να μειώσουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις ατόμων και την ίδια στιγμή να διασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση αγαθών.

Ποιες είναι οι 4 προτεραιότητες στην αντιμετώπιση της πανδημίας

1) Ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού

2)Η παροχή ιατρικού εξοπλισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις μάσκες και τους αναπνευστήρες

3)Προαγωγή της έρευνας, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας για εμβόλιο

4)Αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

Συστήνεται ειδική ομάδα επιστημόνων

Η Κομισιόν δημιούργησε συμβουλευτική επιτροπή αποτελούμενη από επιδημιολόγους και ιολόγους από διάφορα κράτη-μέλη, «η οποία θα καταρτίσει κατευθυντήριες γραμμές για βασιζόμενα στην επιστήμη και συντονισμένα μέτρα διαχείρισης κινδύνου».