Αφρενάριστη η πτώση στην Wall Street

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Βουλιάζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Τετάρτης καθώς η πανδημία του κορωνοϊού, απειλεί με ύφεση τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Παράλληλα, οι επενδυτές τρέπονται σε φυγή καθώς πλέον δεν πείθονται από τα μαζικά προγράμματα δημοσιονομικής τόνωσης που σχεδιάζουν οι μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη.

Η πτώση του S&P κατά 7% ενεργοποίησε τον “αυτόματο διακόπτη”, οδηγώντας σε αναστολή διαπραγμάτευσης του δείκτη για 15 λεπτά. Οι λεγόμενοι “αυτόματοι διακόπτες” (circuit breakers) είναι ένα μέτρο που έχει εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για τον περιορισμό των ρευστοποιήσεων πανικού στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Το μέτρο διακόπτει προσωρινά τη διαπραγμάτευση ενός δείκτη όταν αυτός σημειώσει απώλεια από ένα ποσοστό και πάνω.

Στα ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones κατρακυλά 1.774 μονάδες ή 8,36% στις 19.462 μονάδες.

Ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 183 μονάδες ή 7,27% στις 2.347 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 462 μονάδες ή 6,31% στις 6.873 μονάδες.

Από τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη των blue chips, η Boeing καταγράφει απώλειες 24,3%. Συνολικά τον Μάρτιο έχει απωλέσει το 66% της αξίας της. Πτώση άνω του 24% σημειώνει και η μετοχή της United Technologies που κάνει βουτιά 22%.

Η Goldman Sachs προειδοποίησε σήμερα ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά μόλις 1,25% αυτό το έτος, ενώ οι αναλυτές της Morgan Stanley περιμένουν η παγκόσμια ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 0,9% το 2020, το χαμηλότερο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Σε νέα κατρακύλα οδηγήθηκε το αμερικανικό αργό το οποίο κινείται πλέον σε χαμηλό άνω των 18 ετών χάνοντας και το επίπεδο των 23 δολ. το βαρέλι.

Μετά το κλείσιμο των συνόρων με την Ευρώπη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει προσωρινά και τα σύνορα με τον Καναδά. Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι το εμπόριο δεν θα επηρεαστεί από το κλείσιμο των συνόρων, ενώ επισήμανε ότι με την απόφαση συμφώνησε και ο πρωθυπουργός του Καναδά.