Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ: Το 90% των νέων ανθρώπων που νοσούν από κορωνοϊό είναι καπνιστές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την προειδοποίηση ότι η κατάσταση στη χώρα, θα επιδεινωθεί, αναφορικά με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε απαγόρευση της κυκλοφορίας, εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη.

Η πρόεδρος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ζήτησε και νέες παρεμβάσεις, όπως την πρόσληψη προσωπικού, ενώ τάχθηκε υπέρ νέων αυστηρότερων μέτρων περιορισμού του πληθυσμού.

«Πιστεύω ότι σε λίγες μέρες θα γίνει απαγόρευση της κυκλοφορίας, αν συνεχίσουμε έτσι, με τόσους πολλούς απείθαρχους» τόνισε και υπογράμμισε ότι «είμαστε στην αρχή ακόμα, σε δεκαπέντε μέρες θα φανούν τα μέτρα, που πήραμε τώρα. Πολύ το φοβάμαι ότι θα έχουμε έξαρση» προσθέτοντας ότι «πολύ σωστά έκανε ο πρωθυπουργός με την Εκκλησία, άλλο η πίστη, άλλο η επιστήμη».

Περιγράφοντας τη συμπεριφορά του κορωνοϊού, είπε ότι «σε ένα μικρό ποσοστό, αυτός ο ιός ενώ δεν έχει εκδηλώσεις και πιστεύουμε ότι όλα πάνε καλά, μπορεί να κάνει εκδηλώσεις, κάτι που δεν κάνουν άλλοι ιοί. Όταν την πέμπτη-έκτη ημέρα τα συμπτώματα είναι ήπια, αρχίζεις να καθησυχάζεις.

Όμως ο ιός αυτός σε ένα ποσοστό 15% συμπεριφέρεται διαφορετικά και μπορεί να επιδεινώσει την συμπτωματολογία» σημείωσε και παραδέχθηκε ότι «τώρα τα μαθαίνουμε όλα, τώρα τον μελετάμε, δεν μπορούμε να πούμε για μετάλλαξη».

Όπως τόνισε έχει σημασία και ο οργανισμός, ενώ ισχύει η γενική στατιστική ότι το 85% των κρουσμάτων περνάει ήπια τη νόσο και στο 15%, έχουμε τις σοβαρές επιπλοκές, μέχρι και θανάτους

Αναφερόμενη στις ευπαθείς ομάδες, είπε ότι χρειάζεται προσοχή για τα άτομα με σοβαρά καρδιολογικά νοσήματα, τα άτομα με αναπνευστική ανεπάρκεια, τους καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, και είναι ανοσοκατασταλμένοι, τους αρρύθμιστους διαβητικούς.

Επιπλέον, προειδοποίησε και για τους καπνιστές, οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Μάλιστα, όπως ανέφερε, «το 90% των νέων ανθρώπων που νοσούν από κορωνοϊό είναι καπνιστές»!