ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική για Εκκλησία και οικονομικά μέτρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Για «μικροπολιτικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη» απέναντι στην Εκκλησία, αλλά και για «δημιουργική ασάφεια του ίδιου του πρωθυπουργού», όσον αφορά στα μέτρα υποστήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, μίλησε ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

«Στις 25 Φεβρουαρίου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση περιέγραψε τη διαδικασία για να κλείσουν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και οι θρησκευτικοί χώροι λατρείας, αλλά άργησε να την εφαρμόσει για τις Εκκλησίες», υπενθύμισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και τόνισε πως «η πολιτεία και η εκλεγμένη κυβέρνηση είναι υπεύθυνη να προστατέψει τη δημόσια υγεία».

«Οι εξαιρέσεις ακυρώνουν τα μέτρα πρόληψης. Με τη δημόσια υγεία δεν μπορούμε να παίζουμε. Ελπίζουμε οι μεγάλες καθυστερήσεις της κυβέρνησης να μη στοιχίσουν σε ανθρώπινες ζωές», επισήμανε.

Ο κ. Χαρίτσης μίλησε για «δημιουργική ασάφεια του ίδιου του πρωθυπουργού». «Μας χαροποιεί ότι όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν την κρισιμότητα ενός στιβαρού Δημόσιου Συστήματος Υγείας και είναι θετικό βήμα οι προσλήψεις 2000 νοσηλευτών. Δυστυχώς, δεν ακούσαμε τι θα κάνει η κυβέρνηση με το θέμα των γιατρών, αλλά και με τις 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκκρεμούν από πέρυσι. Και βεβαίως δεν διευκρινίστηκε αν οι 2000 κλίνες στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός αφορούν κλίνες εντατικής θεραπείας ή κλίνες νοσηλείας», σημείωσε.

Για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πρέπει να ξεκινήσει τώρα, και υπογράμμισε ότι «πρέπει να καλυφθεί από το κράτος το σύνολο των μισθών των εργαζομένων και όχι μέρους του μισθολογικού κόστους, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να επιστρέψουμε εκεί που ξεκινήσαμε πριν από την κρίση».

Τέλος αναφέρθηκε στην απόφαση του Eurogroup «που είναι κατώτερη των περιστάσεων» και κατέληξε ότι «η Ευρώπη πρέπει να πιεστεί, να ξυπνήσει από τον λήθαργο και να πάρει τα αναγκαία μέτρα. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες χρειάζονται σημαντική στήριξη».

Επικρίσεις Αχτσιόγλου

«Η κυβέρνηση ορθώς επιβάλλει προληπτικά μέτρα και προτρέπει να μείνουμε σπίτι, όμως πέρα από την επικοινωνία δεν υποστηρίζει με μέτρα την ουσία αυτών των αποφάσεων. Δεν προχωρεί σε ένα πακέτο μέτρων που θα υποστηρίξουν τους πολίτες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, για να μπορούν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της πρόληψης», τόνισε, με τη σειρά της πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο OPEN.

Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «θα πρέπει να υπάρξει σαφής ρύθμιση απαγόρευσης των απολύσεων για τις επιχειρήσεις που κλείνουν, είτε με εντολή της κυβέρνησης είτε λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών. Το βάρος προφανώς δεν μπορούν να το επωμιστούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, γι’ αυτό η πρότασή μας είναι το κράτος να καλύψει εξ ολοκλήρου το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως εφικτή. «Είναι ένα μέτρο ρεαλιστικό και αναγκαίο ώστε να μην περάσει η ζημιά στους πολίτες, στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις», επισήμανε προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός είπε πως κάνει έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προβούν σε απολύσεις, όμως με εκκλήσεις τα πράγματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν, το είδαμε και στην περίπτωση της Εκκλησίας».

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει «πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο σύνολο της οικονομίας. Η πρόταση αυτή προβλέπει ένα πακέτο μέτρων 5 δισ ευρώ, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με παράλληλη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και εξαίρεση των δαπανών από αυτόν τον στόχο», σημειώνοντας ότι «το 1% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν είναι επαρκές σε καμία περίπτωση να καλύψει τη ζημιά. Δεν πρέπει να μετατοπιστεί το βάρος αυτής της ζημιάς στους εργαζόμενους, που ήδη αντιμετωπίζουν πολύ έντονα προβλήματα στην καθημερινότητά τους».

Αναφερόμενη στην απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των εκκλησιών τόνισε ότι «ήρθε πολύ καθυστερημένα. Πέρασαν δέκα μέρες όπου ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στάθμιζαν προφανώς το πολιτικό όφελος, το πολιτικό κόστος και τον συσχετισμό. Στο ζήτημα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη μέρα είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει σαφής απόφαση και ότι δεν είναι ζήτημα ατομικής πίστης και ευσέβειας, αλλά είναι ζήτημα δημόσιας υγείας. Δεν είναι δυνατόν να κλείνουν σχολεία και να μην κλείνει ένας χώρος στον οποίο συγκεντρώνονται άνθρωποι και ιδίως των ευπαθών ομάδων. Οι εκκλήσεις της κυβέρνησης, που δεν ήταν μέτρα, οδήγησαν την Κυριακή στο να συνωστίζονται χιλιάδες συμπολίτες μας και να παράγεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Ήρθε τελικά η απόφαση, είναι σωστή αλλά ήρθε αργά, ελπίζω αυτό να μην ήταν καθοριστικό για αρνητικές εξελίξεις».