Ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με ράλι ανακούφισης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές τοποθετήσεις, αποτιμώντας θετικά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμπεριλάβει τα ελληνικά χρεόγραφα στο προσωρινό πρόγραμμα απόκτησης κρατικών και εταιρικών ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Το κλίμα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στηρίζει η ανοδική κίνηση όλων των άλλων ευρωπαϊκών αγορών και η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει (ώρα 11.49) κέρδη +8,07% στις 526,66 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 18,09 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 6,29% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.250,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 9,14% στις 308,52 μονάδες.

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με οδηγό την ΕΚΤ

Η ελληνική αγορά, όπως και οι ευρωπαϊκές, αντιδρά θετικά στο έκτακτο πακέτο «πανδημίας» που αποφάσισε το Δ.Σ της ΕΚΤ ξεκινώντας νέο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς assets (εταιρικών και κρατικών ομολόγων) ύψους 750 δισ. ευρώ στο οποίο θα συμπεριλάβει και τις αγορές ελληνικών ομολόγων. Όπως τονίστηκε παρόλο που η Ελλάδα δεν είναι επιλέξιμη στα «συνήθη» προγράμματα αγορών της, ωστόσο παρέχει πλέον στη χώρα μας waiver επιλεξιμότητας.

Όπως επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές, η κίνηση της ΕΚΤ είναι κομβική, καθώς όχι μόνο αποκλιμακώνει το κόστος δανεισμού της χώρας αλλά εξασφαλίζει και μεγάλη ρευστότητα στην οικονομία, ενώ και η στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση στον επιχειρηματικό κόσμο έχει λειτουργήσει θετικά στην οικονομία, προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος του lockdown.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει αλώβητη το lockdown του κορωνοϊού, με τη Citigroup να εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας θα επιδεινωθεί σημαντικά έως και το γ’ τρίμηνο λόγω του μεγάλου βάρους που έχει ο τουρισμός σε αυτήν. Η Citi εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα μπει σε ύφεση φέτος, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο -1,4%, από +1,9% του 2019.

Τα ομόλογα

Πάντως, εκτός από την άνοδο στο ΧΑ, η νέα παρέμβαση της ΕΚΤ οδηγεί και το ράλι βελτίωσης στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 2,05%, από το 4% που άγγιξε χθες, ενώ το spread πλέον διαμορφώνεται στις 238 μ.β από 410 μ.β περίπου χθες. Θυμίζουμε πως χθες το 10ετές ομόλογο έσπασε το φράγμα του 4% και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018, με ό,τι είχε «χτιστεί» το τελευταίο διάστημα να σβήνεται εντελώς.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ κερδίζει 12,78%, με τον Ελλάκτωρα και την Πειραιώς να ενισχύονται κατά 11,55% και 11,42% αντίστοιχα, και την ΕΧΑΕ να είναι στο +10,37%. Άνω του 9% είναι η άνοδος σε Alpha Bank, Motor Oil, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τερνα, και άνω του 8% σε Titan, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Εθνική και Eurobank. Κέρδη 7,18% σημειώνει η Βιοχάλκο, ενώ άνω του +6% κινούνται οι Λάμδα και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Η άνοδος στην ΕΥΔΑΠ φτάνει το 5,58%, με τις ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή να σημειώνουν κέρδη άνω του 4%. Στο +3,95% είναι ο Φουρλής, στο +1,06% η Coca Cola και στο +0,63% ο ΟΛΠ. Μόνο ο Σαράντης στον FTSE 25 χάνει 2,20%.