Τουρισμός: Στο επίκεντρο του επόμενου πακέτου μέτρων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στον τουριστικό κλάδο και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί εξαιτίας του κορωνοϊού θα εστιάζει το επόμενο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

Σε σύσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καθοριστούν οι κλάδοι οι οποίοι, σε πρώτο στάδιο, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα ευνοϊκά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών να διευκρινίζει ότι τα μέτρα καλύπτουν το διάστημα έως το τέλος Απριλίου και ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες παρεμβάσεις.

Στοχευμένες παρεμβάσεις

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου. Ωστόσο η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε ανακοινώσεις ενός ακόμα πακέτου μέτρων οι οποίες αυτή τη φορά θα εστιάζουν στον τουρισμό. Όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, θα περιλαμβάνονται περισσότερες στοχευμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Με τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις να εντείνονται, τις αεροπορικές εταιρείες να μειώνουν ή ακόμα και να σταματούν να πραγματοποιούν πτήσεις, οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου δεν κρύβουν το φόβο τους για το κίνδυνο η τουριστική σεζόν (το καλοκαίρι) να τιναχθεί στον αέρα λόγω του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος έως και τις 14 Μαρτίου:

  • οι απώλειες στα ξενοδοχεία από ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων φτάνουν στα 522 εκατ. ευρώ
  • ο τζίρος εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος κατά 51% και
  • 38.234 θέσεις εργασίας να κινδυνεύουν άμεσα εξαιτίας του κορωνοϊού, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20,5% της συνολικής απασχόλησης στα ξενοδοχεία, στην περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.