Θετική αντίδραση των αγορών την Πέμπτη στην «ένεση ρευστότητας», ύψους 750 δισεκ. ευρώ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης καταγράφουν μεγάλη μείωση, μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ για να καθησυχάσει τις πανικόβλητες, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, αγορές.
Από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε δραστικά, καθώς σε μαζικές αγορές ελληνικών ομολόγων προχωρούν οι επενδυτές στο άνοιγμα των συναλλαγών της Πέμπτης, αποτιμώντας θετικά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμπεριλάβει τα ελληνικά χρεόγραφα στο προσωρινό πρόγραμμα απόκτησης κρατικών και εταιρικών ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,079%, από 3,918% στο χθεσινό κλείσιμο, καταγράφοντας υποχώρηση 47,08%. Η απόδοση 15ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,176%, από 3,76% στο χθεσινό κλείσιμο, καταγράφοντας υποχώρηση 42,41%.
Η Ιταλία, το κόστος δανεισμού της οποίας είχε αυξηθεί απότομα τις τελευταίες ημέρες, καθοδήγησε την πτώση των αποδόσεων. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων της έκαναν βουτιά μεγαλύτερη από 100 μονάδες βάσης (μία ποσοστιαία μονάδα) στο 0,41% και αναμένεται να σημειώσουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1996. Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν έως και 90 μονάδες βάσης στο 1,40%, ενώ η διαφορά τους από τις αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων μειώθηκαν κατά σχεδόν 100 μονάδες βάσης από τα χθεσινά επίπεδα σε περίπου 169 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά περίπου 30 μονάδες βάσης, ενώ αυτές των γερμανικών 10ετών τίτλων αναφοράς υποχώρησαν 12 μονάδες βάσης στο 0,35%.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέες αγορές ομολόγων, ύψους 750 δισ. ευρώ, σε μία έκτακτη συνεδρίασή της το βράδυ της Τετάρτης, επιχειρώντας να σταματήσει τη χρηματοπιστωτική αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Με τις νέες αγορές, το σύνολο των προγραμματισμένων για φέτος αγορών από την ΕΚΤ θα φθάσει τα 1,1 τρισ. ευρώ, ενώ μόνο οι νέες αγορές αντιστοιχούν στο 6% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ