Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη του εμβολίου που θα λυτρώσει τον κόσμο από την πανδημία.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας κατά την χθεσινή ενημέρωση των συντακτών, η διπλή, συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου θα αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο των ειδικών στην προσπάθεια τους να ανακόψουν τη ραγδαία εξάπλωση του ιού και να διαπιστώσουν την έκταση της διασποράς.
Το επόμενο διάστημα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) υλοποιεί διευρυμένο πρόγραμμα ελέγχου, με 500 κινητές μονάδες σε όλη τη χώρα, σε στοχευμένο πληθυσμό.
Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, το πρόγραμμα αυτό αφορά δύο κατηγορίες ατόμων, τα άτομα στην κοινότητα που έχουν γριπώδη συνδρομή, δηλαδή έχουν βήχα και πυρετό, άρα κλινική εικόνα συμβατή με τη νόσο Covid-19.
Εκατοντάδες κλιμάκια σε όλη την επικράτεια θα παίρνουν δειγματοληπτικά δείγματα που θα ελέγχονται, ώστε να καταγράφεται ακόμα καλύτερα η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.
Η δεύτερη κατηγορία πληθυσμού θα αφορά επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, στις οποίες θα γίνεται ιχνηλάτηση ώστε να διακόπτονται περαιτέρω κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα.
Την ιχνηλάτηση θα κάνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, με τη βοήθεια και της Πολιτικής Προστασίας. «Και οι δυο πληθυσμιακοί στόχοι είναι πολύ σημαντικοί ώστε να έχουμε ακόμα καλύτερη εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
Η στρατηγική της χώρας μας, όπως επανέλαβε ο λοιμωξιολόγος, είναι η ιεράρχηση του ελέγχου του κορωνοϊού με έμφαση στον εργαστηριακό έλεγχο των σοβαρών περιστατικών και έχει στόχο τόσο την προφύλαξη των ευπαθών ομάδων όσο και η αποφυγή να μολυνθεί με τον ιό μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, κάτι που θα οδηγούσε το σύστημα Υγείας σε κατάρρευση.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και σε μία ευχάριστη εξέλιξη, ότι δηλαδή, μπορεί να αναπτυχθεί μία νέα θεραπεία, ανάλογη με αυτήν που εφαρμόζεται με τα μονοκλωνικά αντισώματα που παράγονται με διαγονιδιακές τεχνικές και επιτίθενται στον ιό. Συγκεκριμένα, είπε πως εξετάζεται η πιθανή χορήγηση ορού από ανθρώπους που έχουν αναρρώσει.
Σύμφωνα με τις διεθνείς δημοσιεύσεις, μια τεχνική που δοκιμάζεται είναι η λήψη αίματος από ανθρώπους που ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό και η έγχυση του πλάσματός τους σε βαρέως πάσχοντες.
«Ομάδα αιματολόγων από το Νοσοκομείο “Αττικόν” έχει εμπλακεί στο να γράψει μία διαδικασία υπό την ηγεσία της καθηγήτριας της κ. Παππά και του κ. Παπαγεωργίου. Αυτή η διαδικασία θα συζητηθεί στην Επιτροπή, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους που είναι ιδιαίτερα βαριά, κάποιους για τους οποίους βλέπουμε ότι τα φάρμακα δεν δουλεύουν καλά, να πάρουν τα αντισώματα από αυτούς που έχουν γίνει καλά» εξήγησε το σκεπτικό των ειδικών ο κ. Τσιόδρας.