Ποια είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τα ποσοστά θνησιμότητας του κορωνοϊού

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με το πέρας του χρόνου, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν νέα στοιχεία για την δράση και τη συμπεριφορά του κορωνοϊού.
Ειδικά για τα ποσοστά θανάτων από τον ιό αναφέρθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος σημείωσε πως στην Κίνα, ο συνολικός αριθμός θανάτων αναφέρεται σε περισσότερους από 3.200 ασθενείς με σημαντική υποκαταγραφή, ενώ στην Ιταλία που η καταγραφή ήταν εκτενής, ήδη οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 3.000 περιπτώσεις.

Από τις 16 Μαρτίου και μετά, για πρώτη φορά στην πορεία αυτής της πανδημίας, οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός Κίνας είναι περισσότεροι από αυτούς που καταγράφηκαν εντός Κίνας.

Στη μεγαλύτερη κλινική μελέτη 44.672 ασθενών-επιβεβαιωμένων περιπτώσεων της νόσου, η νόσος κατέληξε σε θάνατο περίπου σε 2% των περιπτώσεων. Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών με πνευμονία είχαν πιθανότητα να πεθάνουν 8%, ενώ οι άνω των 80 ετών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από την νόσο που έφτανε το ποσοστό του 15%.

Όπως ανέφερε ο κ.Τσιόδρας, «παρόμοια με την εικόνα που βλέπουμε και στην Πατρίδα μας σιγά-σιγά, είναι ότι τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες και αφορά κυρίως σε άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πολύ πρόσφατη μελέτη, που έδειξε πως υψηλός πυρετός σχετιζόταν με το να εμφανίσει κάποιος αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά μικρότερη πιθανότητα θανάτου. Που δείχνει ότι ο πυρετός είναι μια σημαντική γραμμή άμυνας για αυτό τον ιό.

Όλα αυτά δεν αλλάζουν την επιστημονική μας γνώση πως στη συντριπτική της πλειοψηφία θα είναι μία ήπια νόσος. Στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνητότητα παραμένει κάτω του 1%, ενώ σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα είναι μέχρι και 10 φορές ψηλότερη.

Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο κλινικό σύμπτωμα που δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια στα μέχρι τώρα προσεκτικά καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου από διεθνή μελέτη», ανέφερε.