Στα 10 δισ. η τρίτη δέσμη μέτρων στήριξης οικονομίας και εργασίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Τρίτη δέσμη μέτρων θα ανακοινωθεί σήμερα το πρωί από την πολιτική ηγεσία των παραγωγικών υπουργείων, με τα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικο-κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού να αυξάνονται στα 10 δισ. ευρώ συνολικά, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο νέο μήνυμά του το βράδυ της Πέμπτης.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός ο ελληνικός προϋπολογισμός αναθεωρείται και το πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας έναντι των επιπτώσεων του κορωνοϊού ανεβαίνει στα 10 δισ. ευρώ.

«Σήμερα, ανακοινώνω ότι ο Προϋπολογισμός του Κράτους αναθεωρείται. Έτσι, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μιλώ, δηλαδή, για περίπου 10 δισ., χωρίς τις προβλέψεις για την παροχή προσθετής ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και αναμένεται να εξειδικεύσουν αύριο οι αρμόδιοι υπουργοί είναι η επέκταση του έκτακτου μισθού-επιδόματος των 800 ευρώ και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους.

Το μέτρο, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.

Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Και για αυτούς θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Οκτακόσια ευρώ όμως θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες. Φροντίζουμε, πέρα και πάνω από όλα, αυτούς που χτυπήθηκαν πρώτοι και πιο σκληρά από την κρίση».

Επίσης καθησύχασε σχετικά με το δώρο του Πάσχα, την μη παροχή του οποίου άφησε ανοικτή ο υπουργός Οικονομικών προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από την Αντιπολίτευση και όχι μόνο.

«Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία.»

«Σε κάθε περίπτωση, έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος οι ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, αλλά και η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας. Το πρόγραμμα αυτό είναι δυναμικό και θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις».

Ανακοινώσεις από Σταϊκούρα, Γεωργιάδη, Βρούτση

Την τρίτη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού, θα ανακοινώσουν, σήμερα στις 10.30, από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Σημαντικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων περιλάμβανε και το δεύτερο σχήμα αντιικής θεραπείας που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, χωρίς βέβαια να λείψουν τα παράπονα και οι γκρίνιες από την αγορά.

Στις αντιδράσεις της αγοράς η απάντηση των αρμόδιων υπουργείων είναι ότι θα υπάρξουν και άλλα μέτρα αναλόγως των εξελίξεων με τον υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίζει ότι σίγουρα θα χρειαστεί ξεχωριστό πακέτο στήριξης για τον τουρισμό.