ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αντέξει το σοκ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει την σοβαρή απειλή του Covid-19 για την παγκόσμια οικονομία, αλλά εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το σοκ θα αντιμετωπιστεί και οι συνέπειες, αν και σημαντικές, θα είναι προσωρινές.

«Ο αντίκτυπος της παγκόσμιας πανδημίας του νέου κορωνοϊού θα είναι «αρκετά σοβαρός», αλλά μια μακρά επεκτατική περίοδος και υψηλά ποσοστά απασχόλησης σημαίνουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει το τρέχον σοκ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Μίλεϊσεν, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής πολιτικής και αξιολόγησης.

Σε podcast του ΔΝΤ ο αξιωματούχος αναφέρει ότι ο κύριος στόχος για τις κυβερνήσεις θα είναι να περιοριστεί η εξάπλωση της Covid-19 κατά τρόπο που θα προσφέρει εμπιστοσύνη ότι το οικονομικό σοκ θα είναι προσωρινό.

Όπως επισημαίνει τράπεζες και κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα άνευ προηγουμένου για να παρέχουν ρευστότητα στις αγορές και να τις κρατήσουν σε λειτουργία και ίσως περισσότερα θα χρειαστούν αλλά τα βήματα αυτού του είδους θα πρέπει να συντονιστούν διεθνώς για να ενισχυθεί η επίδρασή τους.