Gov.gr: Άνοιξε η ψηφιακή πύλη για τις συναλλαγές με το δημόσιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Πρεμιέρα κάνει σήμερα το gov.gr, η ψηφιακή πύλη του ελληνικού δημοσίου, όπως την έχει χαρακτηρίσει εξαρχής τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Πλέον, εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις και συνταγογραφήσεις θα μπορούν να γίνουν από το κινητό ή τον υπολογιστή μας.

Να σημειωθεί ότι η κανονική λειτουργία του gov.gr είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο, ωστόσο, η έξαρση του κορωνοϊού οδήγησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Κυριάκο Πιερρακάκη να επισπεύσει τις διαδικασίες και να βγάλει στον «αέρα» την ψηφιακή πύλη νωρίτερα – έστω και σε δοκιμαστική λειτουργία (beta) – με κύριο στόχο οι πολίτες αυτήν την περίοδο να εξυπηρετούνται από το σπίτι τους αποφεύγοντας οποιαδήποτε μετακίνηση.

Τι είναι το gov.gr

Το gov.gr περιλαμβάνει μια σειρά από διαδικασίες που έως τώρα απαιτούσαν αυτοπρόσωπη παρουσία σε ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα.

Στο εξής, θα διεκπεραιώνονται πιλοτικά από τον προσωπικό μας υπολογιστή ή από το κινητό μας τηλέφωνο χωρίς μετακινήσεις και περιττή γραφειοκρατία.

Καταρχήν, το gov.gr συγκεντρώνει το σύνολο των υπηρεσιών (περισσότερες από 500) που παρέχονται ψηφιακά από το Δημόσιο και κάθε υπηρεσία που θα ψηφιοποιείται στο μέλλον θα ενσωματώνεται στην πλατφόρμα.

Αρχικά θα λειτουργούν δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Η ηλεκτρονική εξουσιοδότηση και η υπεύθυνη δήλωση, όπου σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, δε θα είναι απαραίτητη πλέον η φυσική παρουσία, αλλά θα αποστέλλεται ένα μήνυμα στο κινητό και από εκεί θα λαμβάνεται το εκάστοτε επιθυμητό έγγραφο, ενώ οι πολίτες στη συνέχεια θα μπορούν να την αποστείλλουν σε όποιον άλλον επιθυμούν.

Μια πρόσθετη υπηρεσία που ετοιμάζει το υπουργείο από κοινού με το υπουργείο Υγείας, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στις επόμενες μέρες, είναι η άυλη συνταγογράφηση. Επί της ουσίας οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται να επισκεφτούν τον γιατρό για να πάρουν την ιατρική συνταγή αλλά θα τις λαμβάνουν μέσω SMS στο κινητό τους.  Σχετικά με την διαδικασία ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι ο γιατρός θα κάνει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στην συνέχεια ο ΕΦΚΑ θα στέλνει sms στο κινητό του ασθενούς.

Περαιτέρω, κάθε νέα ηλεκτρονική υπηρεσία που θα αναπτύσσεται στον ευρύτερο ελληνικό δημόσιο τομέα θα είναι διαθέσιμη και στο gov. gr, προκειμένου οι πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτήν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απαραίτητοι για την λειτουργία των υπηρεσιών θα είναι οι κωδικοί του TAXIS, γι’ αυτό και όσοι πολίτες δεν τους θυμούνται θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να τους επικαιροποιήσουν.

Η ταυτοποίηση δηλαδή των χρηστών θα διενεργείται μέσω των κωδικών Taxisnet και τα έγγραφα που θα εκδίδονται μέσω του gov.gr θα φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης και ηλεκτρονική σφραγίδα, θα γίνονται, δε, υποχρεωτικά αποδεκτά από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το gov.gr, όπως αναφέρθηκε αρχικά, θα είναι σε δοκιμαστική (beta) έκδοση και οι πολίτες θα μπορούν να στείλουν τις παρατηρήσεις τους αλλά και τις προτάσεις τους σχετικά με τη λειτουργία της πύλης αλλά και τις διαθέσιμες υπηρεσίες.

Οδηγίες συμπλήρωσης υπεύθυνης δήλωσης και εξουσιοδότησης

Η διαδικασία συμπλήρωσης υπεύθυνης δήλωσης είναι παρεμφερής με αυτήν της εξουσιοδότησης.

Ακολουθούν οδηγίες για την συμπλήρωση εξουσιοδότησης:

 1. Στην αρχική σελίδα του gov.gr επιλέγουμε την ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα».
 2. Στην καρτέλα της ενότητας επιλέγουμε «Υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση».
 3. Ανάλογα με το έγγραφο που επιθυμούμε να εκδοθεί, επιλέγουμε «Έκδοση υπεύθυνης δήλωσης» ή «Έκδοση εξουσιοδότησης».
 4. Επιλέγουμε «Είσοδος στην υπηρεσία».
 5. Στην καρτέλα «Δηλώσεις» επιλέγουμε «Ξεκινήστε εδώ».
 6. Στην καρτέλα «Επιλέξτε ενέργεια» επιλέγουμε «Δημιουργία νέου εγγράφου» και κάνουμε κλικ στο κουμπί «Συνέχεια».
 7. Επιλέγουμε ανάμεσα σε προδιατυπωμένες φόρμες εξουσιοδοτήσεων ή υπεύθυνων δηλώσεων και σε ελεύθερο κείμενο και κάνουμε κλικ στο αντίστοιχο κουμπί «Επιλογή» που εμφανίζεται.
 8. Επιλέγουμε «Σύνδεση» και μεταφερόμαστε στο παράθυρο αυθεντικοποίησης χρήστη του Taxisnet.
 9. Εκεί καταχωρούμε το username και το password, ελέγχουμε ότι είναι ενεργή η επιλογή «Έγκριση» και κάνουμε κλικ στο κουμπί «Αποστολή».
 10. Επιστρέφοντας αυτόματα στη σελίδα του gov.gr, θα μας ζητηθεί να επιβεβαιώσουμε αν είναι ορθά καταχωρημένα στο Taxisnet το όνομα, το επώνυμο και ο ΑΦΜ μας και κάνουμε κλικ στο κουμπί «Επιβεβαίωση».
 11. Στην επόμενη καρτέλα καταχωρούμε τα στοιχεία που ζητούνται και κάνουμε κλικ στο κουμπί «Συνέχεια».
 12. Συμπληρώνουμε το κείμενο της εξουσιοδότησης (εφόσον έχουμε επιλέξει ελεύθερο κείμενο), καθώς και τα στοιχεία του εξουσιοδοτούμενου. Επιλέγουμε «Συνέχεια».
 13. Στην «Επισκόπηση εξουσιοδότησης» ελέγχουμε αν τα στοιχεία είναι σωστά και επιλέγουμε «Έκδοση».