Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε αυτούς που γύρισαν από το εξωτερικό και παραβίασαν την καραντίνα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την παραβίαση της καραντίνας από 13 πολίτες που ήταν υποχρεωμένοι να τηρήσουν λόγω άφιξης τους από το εξωτερικό και την επιβολή του προστίμου των 5.000 ευρώ, ανακοίνωσε -εκτός των άλλων- χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, διευκρινίζοντας παράλληλα τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους σήμερα, πρώτη μέρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, τα πρώτα διοικητικά πρόστιμα δόθηκαν χθες Κυριακή, σε απείθαρχους ταξιδιώτες που ενώ έπρεπε να ήταν σε υποχρεωτική καραντίνα για λόγους πρόληψης και ανάσχεσης της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκείνοι αγνόησαν τις εντολές και δεν βρίσκονταν καν στα σημεία που είχαν δηλώσει.

Πρόκειται για συνολικά 13 άτομα τα οποία είχαν επιστρέψει από το εξωτερικό και όπως προέβλεπε η σχετική απόφαση, είχαν δηλώσει εγγράφως τη διεύθυνση στην οποία θα έμεναν όλη τη διάρκεια της 14ήμερης καραντίνας. Το μεσημέρι της Κυριακής, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έκαναν εφόδους και επέβαλαν τα πρώτα πρόστιμα που για κάθε περίπτωση αγγίζει τις 5.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για εννέα περιπτώσεις στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και δύο σε επαρχιακές πόλεις.

Ο υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παραβιάσεις της καραντίνας που εντοπίστηκαν από ελέγχους της αστυνομίας, τονίζοντας:

«Σήμερα πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα -και θέλω να σταθώ σε αυτό- 217 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συμπολίτες μας που έπρεπε και ήταν υποχρεωμένοι να βρεθούν σε καραντίνα ερχόμενοι αεροπορικώς από διάφορους προορισμούς. Από το σύνολο των 217 ελέγχων σε όλη τη χώρα, εντοπίστηκαν 13 περιπτώσεις που βρέθηκαν είτε εκτός είτε πέριξ της οικίας τους και όχι εντός αυτής. Στον καθένα από αυτούς επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο ποινικές διώξεις».

Και ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε την έκκληση του προς όλους:

«Αγαπητοί μου συμπολίτες, δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε στο σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία και έξω στην κοινωνία για τη δική μας υγεία. Δεν πρέπει να επιτραπεί, οι λίγοι ανεύθυνοι να βλάψουν την πλειοψηφία των υπεύθυνων. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν το στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο. Η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο. Κι αυτό τον σεβασμό οφείλουμε να δείξουμε όλοι».