Παναμάς: Επέτρεψε τη διέλευση κρουαζιερόπλοιου με επιβάτες που έχουν “ύποπτα συμπτώματα “

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο Παναμάς θα επιτρέψει το κρουαζιερόπλοιο Zaandam, με 42 επιβαίνοντες στο οποίο έχουν παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης, να διέλθει από τη Διώρυγα, απαγορεύοντάς του όμως να αποβιβάσει τον οποιονδήποτε στο έδαφός του, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η κυβέρνηση της χώρας.

“Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη συνέχιση της λειτουργίας της Διώρυγας”, εξήγησε η υπουργός Υγείας Ροσάριο Τέρνερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείσα σχετικά με την κατάσταση του πλοίου, τον ελλιμενισμό του οποίου έχουν αποκλείσει ήδη πολλές λιμενικές αρχές.

“Δώσαμε την οδηγία ότι κάθε πλοίο το οποίο έρχεται [πρέπει να συμμορφώνεται] προς τους κανόνες, δηλαδή να μας προσκομίζει λίστα των προσώπων που έχουν πρόβλημα, κι αν υποψιαζόμαστε ότι επιβαίνουν άνθρωποι με προβλήματα στο αναπνευστικό, δεν θα μπορούν να αποβιβάζονται”, πρόσθεσε η υπουργός.

Το Zaandam, υπό ολλανδική σημαία, που εκμεταλλεύεται η Holland America (όμιλος Carnival), απέπλευσε από το Μπουένος Άιρες την 7η Μαρτίου.

Η Holland America ανακοίνωσε ότι δεκατρείς επιβάτες από τους 1.243 και 29 μέλη του πληρώματος από τα 586 έχουν παρουσιάσει “συμπτώματα γρίπης” την Κυριακή, χωρίς να είναι σε θέση να πει μετά βεβαιότητας εάν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, ελλείψει σετ εξετάσεων πάνω στο σκάφος.

Θεωρητικά, η κρουαζιέρα θα ολοκληρωνόταν την 21η Μαρτίου στο Σαν Αντόνιο, λιμάνι στην περιφέρεια της πρωτεύουσας της Χιλής, του Σαντιάγο, όμως τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού το ανάγκασαν να αλλάξει ρότα.

“Με δεδομένο ότι όλα τα λιμάνια στην πορεία του Zaandam είναι κλειστά για τα κρουαζιερόπλοια, η Holland America έστειλε το Rotterdam να πλευρίσει το Zaandam και να το ανεφοδιάσει με τρόφιμα, με προσωπικό και σετ εξετάσεων για την [ασθένεια] COVID-19”, ανέφερε η εταιρεία προχθές Τρίτη.

Τα δύο πλοία αναμένεται να συναντηθούν εν πλω σήμερα, στα ανοικτά των ακτών του Παναμά στην Καραϊβική Θάλασσα.

Στον Παναμά έχουν καταγραφεί 558 κρούσματα του κορωνοϊού, οκτώ από τα οποία ήταν θανατηφόρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ