Οι ακτοπλόοι ζητούν μείωση του αριθμού των πληρωμάτων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σε κρίση διέρχεται ο κλάδος της ακτοπλοϊας, καθώς θα είναι μηδαμινή η επιβατική κίνηση για την περίοδο του Πάσχα και οι ακυρώσεις αγγίζουν σχεδόν το 100%.

Στο πλαίσιο αυτό οι εταιρείες ζητούν να προχωρήσουν στη μείωση του αριθμού των ναυτικών που εργάζονται στα πλοία. Ζητούν να προχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την προσωρινή απαλλαγή των ακτοπλοϊκών εταιρειών από την υποχρεωτική απασχόληση των πληρωμάτων και συγκεκριμένα για την αναστολή εφαρμογής των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 6 του Ν 2932/01 καθώς επίσης για την επέκταση της χειμερινής περιόδου που προβλέπεται από το άρθρο 29 του Ν 4150/13 μέχρι την 31/10/2020.

Τα οικονομικά προβλήματα διογκώνονται αφού ο τουρισμός που αντιπροσωπεύει περίπου το 18% του ΑΕΠ, πλήττεται βάναυσα.

Με δεδομένη τη συρρίκνωση της κίνησης της τρέχουσας περιόδου και την απώλεια της αυξημένης κίνησης της περιόδου του Πάσχα και της θερινής τουριστικής κίνησης που αποτελεί το 60% του ετήσιου ακτοπλοϊκού μεταφορικού έργου, δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των εξόδων των ακτοπλοϊκών πλοίων, με αποτέλεσμα τη διακοπή των δρομολογίων.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας η επιβατική κίνηση μέσα στον Μάρτιο φθάνει μέχρι και το 83% κατά περιπτώσεις.

Τελευταία Άρθρα