Πέτσας: Το σχέδιο με τους τρεις άξονες όπου κινείται η κυβέρνηση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Διανύουμε τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες“, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτών συντακτών.

Ο κ.Πέτσας, τόνισε ότι η πλειονότητα των πολιτών συμμορφώνεται με τα πολύ δύσκολα και πρωτοφανή μέτρα που έχουν ποτέ εφαρμοστεί σε καιρό ειρήνης και όπως είπε στην συνέχεια, «την ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού την αντιμετωπίζουμε με επιτυχία και έτσι θα αντιμετωπίσουμε και την απειλή του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κινείται σε τρεις άξονες: Ανάσχεση διασποράς του ιού, στήριξη συστήματος υγείας, στήριξη της οικονομίας.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «πριν από 2 μήνες είχαμε 565 κλίνες ΜΕΘ, σήμερα είναι συνολικά 813, μαζί με τις ιδιωτικές», ενώ τόνισε πως «συνεργαζόμαστε με τους ιδιώτες παρόχους υγείας.

Θα προχωρήσουμε και ίσως στο μέλλον να φτάσουμε και στον βαθμό επίταξης, λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον των φορολογουμένων». Παράλληλα, ανέφερε πως «για να ενθαρρύνουμε τις δωρεές σε υγειονομικά είδη έχουμε απαλλάξει τις δωρεές από την καταβολή ΦΠΑ».

Επίσης προανήγγειλε πως «από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί η περίμετρος ατόμων και επιχειρήσεων που θα τύχουν βοήθειας». «Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Σε μια επιχείρηση για να πληρώσει εργαζόμενους και προμηθευτές πρέπει να υπάρχουν έσοδα.

Γι’αυτό επιλέξαμε την εργασία από την ανεργία, απαγορεύοντας τις απολύσεις και ταυτόχρονα αναστείλαμε υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «η παραγωγή αναπνευστήρων στη χώρα μας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν επιβεβαιώνουμε καμία κατάσχεση υγειονομικού υλικού [που προοριζόταν για την Ελλάδα] από άλλη χώρα». Ακόμη τόνισε πως «είδη ατομικής προστασίας πρέπει να φορούν όσοι νοσούν, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και ειδικές ομάδες, όχι ο γενικός πληθυσμός. Όσο δεν έχουμε επάρκεια, πρέπει να υπάρχει σύνεση στη χρήση τους».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «μέχρι σήμερα το πρωί 8.885 συμπολίτες μας έχουν εγγραφεί στο ethelontes.gov.gr. Κάθε Παρασκευή και όσο διαρκεί η κρίση η λίστα των εθελοντών θα διατίθεται ανανεωμένη στους δήμους».

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση κάνει δώρο σε κλινικάρχες, είπε πως «η αποζημίωση για τις ΜΕΘ αφορά τους εργαζόμενους σε αυτές που πρέπει να πληρωθούν. Για τις κλίνες αυτές η τιμή αποζημίωσης εξισώθηκε με την τιμή του ΕΟΠΥΥ για κλίνες εντός ΕΕ».

Σχετικά με τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό, ανέφερε ότι «η αρχική τιμή αποζημίωσης στα ιδιωτικά διαγνωστήρια θα μειώνεται όσο αυξάνονται τα τεστ, φτάνοντας πιο χαμηλά κι από την τιμή του Παστέρ».

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ελλείψεις των τεστ κορωνοϊού. Οι εκτιμήσεις με βάση τα κρούσματα και τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ είναι ότι η εξέλιξη είναι ικανοποιητική» πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο, ανακοίνωσε πως «οι δράσεις επαναπατρισμού στο εξής θα γίνονται μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις».