74 νέα κρούσματα σήμερα – 28 συνολικά οι νεκροί – 966 συνολικά στην Ελλάδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

 74 νέα κρούσματα  γνωστοποίησε πριν λίγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Συνολικά έχουμε 966 κρούσματα.

Από τους 66ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ οι 65 είναι διασωληνωμένοι, κατά 86% είναι άνδρες. Οι περισσότεροι από τους νοσηλευόμενους έχουν έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Μέχρι σήμερα έχουμε 28 νεκρούς. Αυτοί έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη και είναι 23 άνδρες και 5 γυναίκες.

Εξιτήριο έχουν πάρει 52 άτομα και έχουν γίνει 13.477 διαγνωστικά τεστ.

Τι είπε για τα τεστ ο Τσιόδρας

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα τεστ κορονοϊού, λέγοντας πως “σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου.

Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα

Ενώ ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχει κάτι. Ότι δεν έχει τον ιό. Και μετά να υιοθετήσει μια ανεύθυνη συμπεριφορά. Φυσικά κι αυτό δεν ισχύει. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ, ειδικότερα στην οξεία φάση της νόσου.

Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς κι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια.

Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γι’ αυτή τη φάση της επιδημίας. Αυτή την περίοδο, ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα μας, από τα Πανεπιστήμια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς.