Διαλύει η Τουρκία τον καταυλισμό μεταναστών στον Έβρο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την είδηση πως ο καταυλισμός μεταναστών που έχει στηθεί στην τουρκική πλευρά των συνόρων στον Έβρο έχει αρχίσει να διαλύεται, επιβεβαιώνουν πηγές του Πενταγώνου στην Αθήνα.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Είπε πως πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετανάστες μεταφέρονται στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η διάταξη των ελληνικών δυνάμεων παραμένει η ίδια. Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε πως θα μεταβεί ο ίδιος στην περιοχή προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκκένωση του καταυλισμού που βρίσκεται απέναντι από τις Καστανιές ξεκίνησε τα ξημερώματα ενώ αυτή την ώρα παραμένουν στο σημείο ελάχιστοι άνθρωποι.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι τουρκικές Αρχές μετακίνησαν περίπου 1.500 μετανάστες, που τις τελευταίες εβδομάδες παρέμεναν στα ελληνοτουρκικά σύνορα και κατά διαστήματα προσπαθούσαν να περάσουν το φράχτη και να μπουν στο ελληνικό έδαφος.

Επιστρέφουν εξαθλιωμένοι

Ο αντιπολιτευόμενος τουρκικός δικτυακός τόπος Duvar μεταδίδει μαρτυρίες μεταναστών και προσφύγων από την περιοχή, σύμφωνα με τις οποίες, η τουρκική Υπηρεσία Μετανάστευσης διαθέτει λεωφορεία για να τους μεταφέρει στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων στην περιοχή Εσενλέρ της Κωνσταντινούπολης.

Από το σημείο εκείνο και μετά είναι άγνωστη η τύχη τους. Ορισμένοι δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν στις πόλεις που κατοικούσαν πριν ο Τούρκος πρέοδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώσει ότι ανοίγει τα σύνορα προς την Ευρώπη και δημιουργηθεί η κρίση στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, πολλοί είναι οι μετανάστες στα σύνορα που άρχισαν να παρουσιάζουν προβλήματα υγείας, χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς από τι πάσχουν, ενώ τα τουρκικά νοσοκομεία που τους περιέθαλπαν μέχρι πρόσφατα αρνούνται να τους παρέχουν υπηρεσίες, επικαλούμενα το γεγονός ότι δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα για την παραμονή τους στην Τουρκία.

Η ανησυχία για αυτό τον λόγο αυξάνεται, καθώς στη χώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η πανδημία του κορωνοϊού.

Επίσης, μετανάστες που παραμένουν στα σύνορα δήλωσαν στον ίδιο δικτυακό τόπο ότι έχουν εγκαταλειφθεί στο κρύο, το φαγητό είναι ελάχιστο και χρειάζεται πολύωρη αναμονή στην ουρά και ότι δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα για να φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Αρκετοί από τους μετανάστες πούλησαν τα λιγοστά υπάρχοντά τους για να φτάσουν στα σύνορα και τώρα βιώνουν μία απελπιστική κατάσταση, χωρίς λεφτά και χωρίς τα στοιχειώδη για να συνεχίσουν πίσω στην Τουρκία τη ζωή τους.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, επιμένει πάντως στην τακτική του να ανακοινώνει αριθμούς μεταναστών που πέρασαν στην Ελλάδα, χωρίς αυτοί να επαληθεύονται από την κατάσταση που επικρατεί.

Μόλις χθες, Πέμπτη, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πέρασαν στην Ελλάδα έφθασε τις 150.000 και πως άλλοι «4.000 βρίσκονται στον Έβρο» και «περιμένουν να τους δώσει η Ελλάδα άδεια διέλευσης».