ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μία Ευρώπη χωρισμένη στα δύο και μία κρίση με φόντο τον κορωνοϊό

Το ναυάγιο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής οδηγεί εύλογα σε προβληματισμό για τη συνολική στάση της Ευρώπης, με αφορμή την πανδημία και εκδηλώνεται πλέον ανοιχτά ο διχασμός και η έλλειψη αλληλεγγύης.

Μια Ευρώπη, αιχμάλωτη του ρεαλισμού και της αδιαλλαξίας της Μέρκελ, η οποία φαίνεται να μην αντιδρά με συναισθηματική νοημοσύνη και αλληλεγγύη με τις υπόλοιπες χώρες που έχουν δοκιμαστεί σκληρά από τον φονικό ιό.

Όπως πολύ εύστοχα αναρωτιέται και ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη του σε ιταλική εφημερίδα, κάθε κράτος ενεργεί για λογαριασμό του; .Ή θα δράσουμε μαζί, για να χρηματοδοτήσουμε τις δαπάνες μας, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε αυτή την κρίση ζωτικής σημασίας;», διερωτήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Την κρίση αξιών στους κόλπους της ΕΕ που είναι πάλι στο προσκήνιο, πυροδότησε η κοινή επιστολή των εννέα χωρών μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα, με την οποία ζήτησαν την έγκριση ευρω-ομολόγων.

Αυτά τα λεγόμενα «κορωνο-ομόλογα» θα επέτρεπαν σε χώρες που δεν έχουν πλέον μεγάλα περιθώρια δανεισμού να δανείζονται με μηδενικό κόστος, και χωρίς όρους.

Οι τρεις χώρες, η Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, αντιπρότειναν να αξιοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕSM). , ο οποίος επί της ουσίας, απελευθερώνει δανεικά με όρους.

Πρόκειται για έναν μηχανισμό που διαθέτει 410 δις ευρώ και είχε δημιουργηθεί στην πρόσφατη κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Θα μπορούσε, προτείνει η Γερμανία, κάθε χώρα να παίρνει κεφάλαια από τον ESM, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, από προληπτική γραμμή στήριξης μέχρι του 2% του ΑΕΠ της, με όρους προσαρμοσμένους στις ανάγκες του κορωνοϊού.

Σε αυτό αντιτίθενται οι 9 χώρες που υπέγραψαν κοινή επιστολή, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα, οι οποίες ζητούν περισσότερα κονδύλια από τα προβλεπόμενα 400 δις του ESM, αλλά και χωρίς τους προβλεπόμενους από αυτό όρους.

«Εμείς υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται το ευρωομόλογο για να στηρίξουμε τη ρευστότητα στην οικονομία” δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

“Σίγουρα θα υπάρξει ένας μεγαλύτερος μηχανισμός στήριξης όσον αφορά το ταμειακό ζήτημα, γιατί το έχουν πρώτα ανάγκη οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, αλλά δεν ξέρω αυτή τη στιγμή αν θα εξελιχθεί σε κορωνο-ομόλογο. Οι Γερμανοί αρνούνται γιατί το κορωνο-ομόλογο αυτό είναι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό θέλουν να πουν: ότι δανεικά χωρίς όρους δεν υπάρχουν», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ