Το κρουαζιερόπλοιο Zaandam, που μεταφέρει τέσσερα πτώματα και τουλάχιστον δύο ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, καθώς και το δεύτερο κρουαζιερόπλοιο που το συνοδεύει, το Rotterdam, κατευθύνονταν το βράδυ χθες Κυριακή προς την Καραϊβική Θάλασσα, χωρίς όμως να είναι σίγουρος ο τελικός προορισμός τους.
Τα δύο πλοία μπήκαν στη διώρυγα του Παναμά χθες το απόγευμα, ανακοίνωσε η αρχή που διαχειρίζεται αυτό το κρίσιμης σημασίας θαλάσσιο πέρασμα.
Προηγουμένως, ολοκλήρωσαν τη μεταφορά περίπου 400 υγιών επιβατών από το Zaandam στο Rotterdam, διευκρίνισε η αρχή της διώρυγας με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Πού θα ελλιμενιστούν; Η εταιρεία Holland America (όμιλος Carnival) δεν το γνωρίζει ακόμη.
Το Zaandam απέπλευσε την 7η Μαρτίου από το Μπουένος Άιρες, πέρασε το ακρωτήριο Χορν, προτού η Χιλή να αρνηθεί να επιτρέψει την αποβίβαση ασθενών με συμπτώματα γρίπης. Το λιμάνι στο οποίο σκόπευε να κατευθυνθεί, στο Φορτ Λόντερντεϊλ (Φλόριντα, ΗΠΑ) δεν είναι διόλου σίγουρο ότι θα του επιτρέψει τον ελλιμενισμό.
Ο πρόεδρος της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το πλοίο, ο Ορλάντο Άσφορντ, διαβεβαίωσε ότι τα στελέχη της εργάζονται “24 ώρες το 24ωρο” για να “βρουν προορισμό” για το σκάφος, μπροστά σε μια κατάσταση “δύσκολη και χωρίς προηγούμενο”.
“Το σημαντικότερο είναι η απομόνωση, είτε βρίσκεστε υπό περιορισμό πάνω στο Zaandam, ή στο Rotterdam. Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε την υγεία σας είναι να φροντίσουμε ότι θα είστε σε απομόνωση και ασφαλείς όσο εργαζόμαστε για να βρούμε προορισμό όπου θα σας επιτραπεί να αποβιβαστείτε και να επιστρέψετε στα σπίτια σας”, τόνισε ο ιθύνων της Holland America σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στους λογαριασμούς της σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Αντίθετα με αυτό που αναφέρθηκε αρχικά, το Zaandam και το Rotterdam — το δεύτερο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο στάλθηκε εσπευσμένα για να βοηθήσει το πρώτο, μεταφέροντας καύσιμα, τρόφιμα, προσωπικό και τεστ για την ασθένεια COVID-19, καθώς και για να παραλάβει τους υγιείς επιβάτες — θα “μείνουν μαζί”.
Τις τελευταίες ημέρες, η εταιρεία έλεγε πως το Zaandam θα κατευθυνόταν στο Φορτ Λόντερντεϊλ, ενώ το Rotterdam θα επέστρεφε στο Σαν Ντιέγκο (Καλιφόρνια), από όπου απέπλευσε, σύμφωνα με τις παναμαϊκές αρχές.
“Ανθρωπιστικοί” λόγοι
Την Κυριακή ο δήμαρχος του Φορντ Λόντερντεϊλ, ο Ντιν Τραντάλις, έκρινε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την υποδοχή του κρουαζιερόπλοιου με τους ασθενείς.
“Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο για την προστασία της κοινότητάς μας”, τόνισε ο Τραντάλις σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter.
Την Κυριακή, η αρχή της διώρυγας του Παναμά έδωσε το πράσινο φως για την διέλευση των δύο κρουαζιερόπλοιων, κατ’ εξαίρεση και για “ανθρωπιστικούς” λόγους.
Το Σάββατο, μια πρώτη ομάδα 400 επιβατών, που εξετάστηκαν για το ενδεχόμενο μόλυνσής τους από τον κορονοϊό με τις διαγνώσεις να είναι αρνητικές, μεταφέρθηκε στο Rotterdam. Η μεταφορά από το ένα σκάφος στο άλλο συνεχιζόταν χθες Κυριακή, καθώς έπλεαν στα ανοικτά των ακτών του Παναμά στον Ειρηνικό.
Η Holland America ανακοίνωσε την Παρασκευή τον θάνατο τεσσάρων επιβατών πάνω στο Zaandam, αποφεύγοντας να διευκρινίσει τα αίτια, και τη μόλυνση άλλων τουλάχιστον δύο από τον ιό που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.
Η κρουαζιέρα του πλοίου, στο οποίο επέβαιναν όταν απέπλεε 1.800 φιλοξενούμενοι και μέλη του πληρώματος, μετατράπηκε σε εφιάλτη όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα: οι πάντες τέθηκαν υπό περιορισμό.
Όλα τα λιμάνια στη νότια Αμερική αρνήθηκαν να του επιτρέψουν την πρόσβαση, εξαιτίας των μέτρων που έλαβαν οι κυβερνήσεις των χωρών για να αποτρέψουν την εξάπλωση του SARS-CoV-2.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ