Έφυγε από τη ζωή το σύμβολο της αριστεράς, ο Μανώλης Γλέζος – Το αντίο του Αλέξη Τσίπρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος, σε ηλικία 98 ετών.
Ο Μανώλης Γλέζος νοσηλευόταν από τις 18 Μαρτίου σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόκειται για μία μεγάλη απώλεια για τον τόπο μας, ένας πραγματικός αγωνιστής, ο οποίος έγραψε ιστορία μαζί με τον Απόστολο (Λάκη) Σάντα τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941, καθώς κατέβασαν τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης

Ο Μανώλης Γλέζος, την περίοδο της ναζιστικής κατοχής ανέπτυξε έντονη απελευθερωτική δράση και η τολμηρή αγωνιστική του πράξη εκείνη την ημέρα, τον καθιστά ως ένα πρόσωπο ηρωϊκό απέναντι σε κάθε κατακτητή, ως ένα σύμβολο αντίστασης κατά της χιτλερικής κατοχής.

Ένα χρόνο μετά, στις 24 Μαρτίου του 1942 ο Μ. Γλέζος και ο συνεργός του συλλαμβάνονται από Γερμανικό κλιμάκιο και φυλακίζονται στις φυλακές Αβέρωφ. Εκεί ο Γλέζος εξαιτίας βασανιστηρίων προσβλήθηκε από φυματίωση βαριάς μορφής οπότε και αφέθηκε ελεύθερος.

Στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ο Γλέζος συνελήφθη τα ξημερώματα, μαζί με το υπόλοιπο των πολιτικών ηγετών και κρατήθηκε επί τέσσερα έτη διαδοχικά στο Γουδί, το Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια (Χωροφυλακής), τη Γυάρο, το Παρθένι Λέρου και τέλος στον Ωρωπό απ΄όπου και απελευθερώθηκε το 1971 μετά από γενική αμνηστία.

Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα Bουλευτής και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Bουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε Eυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος, μάλιστα, πρώτος σε ψήφους στη χώρα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Ήταν επίσης επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΛΑΕ στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, χωρίς να εκλεγεί.

Ο Μανώλης Γλέζος, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην προσπάθεια διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα για τις καταστροφές που έκαναν οι Ναζί στα χρόνια της Κατοχής (1941-1944).

Αντίο στον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

«Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μανώλης Γλέζος έφτασε στο τέλος μιας μοναδικής διαδρομής.

Η Ελλάδα, η Δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, έχασαν έναν σπουδαίο μαχητή της πρώτης γραμμής.

Η ανθρωπότητα έχασε τον άνθρωπο που πρώτος σήκωσε ανάστημα στο ναζισμό, ταπεινώνοντας τη σημαία του Χίτλερ.

Η Αριστερά, όλοι μας, νιώθουμε σήμερα ορφανοί. Αλλά και τυχεροί που πορευτήκαμε μαζί του.

Ο Μανώλης Γλέζος θα μείνει στην αιωνιότητα ως ένα σύμβολο αγωνιστή, που ήξερε να θυσιάζεται για τους ανθρώπους.

Καλό σου ταξίδι, σύντροφε Μανώλη!», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας.