Επιστήμονες εξηγούν πως χτυπά ο κορωνοϊός τους πνεύμονες των ασθενών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο καθηγητής και πνευμονολόγος John Wilson από το Royal Australasian College of Physicians, εξηγεί στην εφημερίδα Guardian Australia, πως όλες οι σοβαρές συνέπειες του Covid-19 περιλαμβάνουν την πνευμονία.

Πώς όμως εξελίσσεται η πνευμονία; Όπως εξηγεί ο Wilson, ο πυρετός και ο βήχας που εμφανίζουν ασθενείς με Covid-19 είναι αποτέλεσμα λοίμωξης που φτάνει στο αναπνευστικό δέντρο.
«Τραυματίζεται η οδός, προκαλώντας φλεγμονή. Αυτή με τη σειρά της ερεθίζει τον αεραγωγό. Ακόμα και ένας κόκκος σκόνης μπορεί να προκαλέσει βήχα. Αλλά αν αυτό χειροτερέψει, τότε η φλεγμονή ξεπερνά τον αεραγωγό και μπαίνει στις αναπνευστικές κυψελίδες. Έτσι εκκρίνεται υγρό στους πνεύμονες και ο ασθενής καταλήγει με πνευμονία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν οι πνεύμονες γεμίσουν με υγρό, λόγω φλεγμονής, δεν μπορούν πια να μεταφέρουν επαρκές οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας τη δυνατότητα του οργανισμού να παίρνει οξυγόνο και να αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα. «Αυτό είναι το σύνηθες αίτιο θανάτου ασθενών με σοβαρή πνευμονία» εξηγεί.

Είναι διαφορετική πνευμονία Covid-19;

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η πνευμονία Covid-19 είναι διαφορετική από τις συνηθισμένες περιπτώσεις για τις οποίες δεν εισάγονται ασθενείς στο νοσοκομείο.

«Τα περισσότερα είδη πνευμονίας που γνωρίζουμε και για τα οποία εισάγονται άνθρωποι στο νοσοκομείο είναι βακτηριδιακά και ανταποκρίνονται σε αντιβιοτικά».

Ο Wilson λέει πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η πνευμονία που προκαλεί ο Covid-19 μπορεί να είναι πολύ σοβαρή και δείχνει να πλήττει συνολικά τους πνεύμονες και όχι μέρος τους.

«Όταν έχουμε λοίμωξη στον πνεύμονα, ο οργανισμός προσπαθεί να καταστρέψει τον ιό και να περιορίσει την εξέλιξή του. Αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αυτός ο “μηχανισμός πρώτης αντίδρασης” μπορεί να εμφανίζει κάποια βλάβη σε ορισμένους ανθρώπους, όπως σε ηλικιωμένους, ανθρώπους με υποκείμενα καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα και διαβήτη».

Οι άνθρωποι άνω των 65 κινδυνεύουν να εμφανίσουν πνευμονία, όπως και όσοι πάσχουν από διαβήτη, καρκίνο και χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, της καρδιάς, του ήπατος, των νεφρών.

Όπως αναφέρει ο Αυστραλός επιστήμονας: «Η ηλικία είναι ο βασικός παράγοντας πρόβλεψης για την πνευμονία. Η πνευμονία είναι πάντα σοβαρή για έναν ηλικιωμένο και κάποτε ήταν μεταξύ των βασικών αιτίων θανάτου. Τώρα έχουμε πολύ καλές θεραπείες. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως όσο υγιείς κι αν είστε, όσο ενεργητικοί κι αν είστε, ο κίνδυνος εμφάνισης πνευμονίας αυξάνει με την ηλικία. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό μας εξασθενεί με την ηλικία, και δυσκολεύει το σώμα μας στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει λοιμώξεις και ασθένειες».