Με την χειρότερη κρίση στην ιστορία του, είναι ο κόσμος μας σήμερα, με τον κορωνοϊό να έχει βάλει σε καραντίνα τις περισσότερες χώρες στον πλανήτη. Παντού, τα μέλη του υγειονομικού προσωπικού ξεπερνούν τα όρια της εξάντλησης και της αυταπάρνησης.
Πάνω από 3,6 δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη- το 46,5% του παγκόσμιου πληθυσμού- παραμένουν σε κατ’οίκον περιορισμό.
Δραματική είναι η εικόνα στην άλλοτε υπερδύναμη, στις ΗΠΑ, καθώς καταγράφονται συνεχώς περισσότεροι θάνατοι ημερησίως και ήδη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας,με την Ιταλία την Ισπανία, ενώ ακολουθούν και άλλα κράτη.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κρίση συνεχίζει να επιδεινώνεται, με περισσότερους από 41.000 νεκρούς! Από την έναρξη της πανδημίας τον Δεκέμβριο στην Κίνα, περισσότερα από 830.000 κρούσματα έχουν επισήμως καταγραφεί στον κόσμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν τον αριθμό των νεκρών , σύμφωνα με τα επισήμως ανακοινωμένα στοιχεία, της Κίνας, από όπου προήλθε η πανδημία.
Στην καρδιά της Νέα Υόρκης, οι σκηνές που έχουν στηθεί στο Σέντραλ Παρκ είναι έτοιμες για την υποδοχή των ασθενών. “Βλέπουμε ταινίες όπως το “Contagion” και σκεφτόμαστε ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, το να το βλέπουμε μπροστά μας, είναι σουρεαλιστικό”, δηλώνει η 57χρονη Τζοάν Ντάμπαρ που συμμετέχει στην οργάνωση ενός νοσοκομείου εκστρατείας στο κέντρο του Μανχάταν.
Στην Ιταλία, την χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών – πάνω από 12.400 σε διάστημα λίγο περισσότερο του ενός μηνός – τα μέτρα αποκλεισμού αρχίζουν να φέρνουν “ενθαρρυντικά” αποτελέσματα έπειτα από τρεις εβδομάδες εφαρμογής. Στην ιταλική χερσόνησο, έχουν καταγραφεί 837 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε χθες σε ολόκληρη την χώρα στην μνήμη των θυμάτων και προς τιμήν του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο, η Ισπανία, με 8.189 νεκρούς, ανησυχεί για την αντοχή του συστήματος υγείας με τον υπερκορεσμό των μονάδων εντατικής θεραπείας.
Περίπου 500 ασθενείς υπέκυψαν στα γαλλικά νοσοκομεία τις τελευταίες 24 ώρες, σε μία ακόμη αύξηση ρεκόρ που φέρνει τον συνολικό απολογισμό στους 3.523 θανάτους στην Γαλλία.
Η ανησυχία αυξάνεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου καταγράφηκαν 381 νέοι θάνατοι σε μία ημέρα, ένα ρεκόρ που δείχνει την επιτάχυνση της εξάπλωσης της πανδημίας στην χώρα, που μετρά ήδη 1.789 νεκρούς.
Στην Κίνα, όπου τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να αίρονται στην πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της πανδημίας, οι πρώτες έξοδοι των κατοίκων είναι αφιερωμένες στην τοποθέτηση στου πέτρινους τάφους των κρατήρων με την τέφρα των οικείων που χάθηκαν.
Το Ριάντ κάλεσε χθες τους μουσουλμάνους όλων των χωρών να σταματήσουν τις προετοιμασίες για το προσκύνημα. Ήδη τον Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία ματαίωσε την Ομρα, το μικρό προσκύνημα, φοβούμενη την εξάπλωση του ιού στις ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα.