Bloomberg: Ο κόσμος λόγω κορωνοϊού μπορεί να πάρει μια “γεύση” από τα δεινά που πέρασε η Ελλάδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Εντύπωση προκαλεί άρθρο του Bloomberg, το οποίο παραλληλίζει την τρέχουσα κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού με την οικονομική περιπέτεια της χώρας την δεκαετία των μνημονίων. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο κόσμος θα μπορούσε να πάρει μια “γεύση” από τα δεινά που πέρασε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ελλάδα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τους κινδύνους που απειλούν μια ευρωπαϊκή δημοκρατία κατά τη διάρκεια ενός μοναδικού, εξουθενωτικού οικονομικού σοκ, αναφέρεται στο άρθρο, επισημαίνοντας ότι, μπορεί η περιπέτεια της Ελλάδας να είναι διαφορετική, αλλά συγκρίσιμου μεγέθους καθώς είχε σοβαρές συνέπειες, τις οποίες οι πολιτικοί του κόσμου πρέπει να αναλογιστούν.

Εξηγώντας επισημαίνει ότι η κρίση του ελληνικού χρέους την τελευταία δεκαετία, προκάλεσε ένα βίαιο πλήγμα στην ανάπτυξη, ενέτεινε τη λιτότητα που έπληξε πρώτα τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της κοινωνίας, και εκτόξευσε την ανεργία. Η οικονομική καταστροφή τροφοδότησε τον εξτρεμισμό, που οξύνθηκε καθώς αυξανόταν η αναζήτηση πολιτικών ευθυνών για την κατάσταση.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, μια συρρίκνωση τουλάχιστον κατά 10% μπορεί να είναι άνευ προηγουμένου στα μεταπολεμικά χρόνια για τις περισσότερες βιομηχανικές χώρας, ωστόσο αυτό θα είναι το πλήγμα, σύμφωνα άλλωστε με τη UniCredit, ένα χτύπημα που θα δεχθεί η ευρωζώνη, η Βρετανία και οι ΗΠΑ λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προειδοποιεί ότι 25 εκατ. θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν το τρέχον έτος, ενός η Goldman Sach εκτιμά ότι η ανεργία στις ΗΠΑ θα αγγίνει το 15%. Ορισμένοι οικονομολόγοι συγκρίνουν την τρέχουσα κατάσταση ακόμη και με τη “Μεγάλη Ύφεση”.

Η κρίση στην Ελλάδα άφησε πίσω της σχεδόν το σχεδόν το 30% του εργατικού δυναμικού της χώρας χωρίς εργασία, ενώ η ανεργία των νέων ξεπέρασε σε ποσοστό το 50%. Περισσότερο από το ήμισυ των δανείων που είχαν χορηγήσει οι τράπεζες κατέστησαν μη εξυπηρετούμενα.

Η οικονομία συρρικνώθηκε περίπου κατά το ένα τέταρτο σε μια δεκαετία, ενώ το ποσοστό των πολιτών που κινδύνευσαν από τη φτώχεια ανήλθε σε επίπεδα που συνήθως δεν καταγράφονται σε καιρό ειρήνης.

Η λιτότητα που επέβαλαν στην Ελλάδα οι πιστωτές της εξακολουθεί να είναι αισθητή και σήμερα. Ο μέσος Έλληνας έχασε περίπου το ένα πέμπτο του διαθέσιμο εισοδήματός του, ενώ οι μη καταβληθέντες φόροι προς το κράτος τριπλασιάστηκαν μέσα σε διάστημα εννέα ετών, φτάνοντας τα 104 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζει το πρακτορείο, πέντε πρωθυπουργοί της Ελλάδας εκδιώχθηκαν από την εξουσία εν μέσω της λαϊκής δυσαρέσκειας για την πορεία της οικονομίας.