Στις δημοπρασίες τελικά κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών να κρατήσει τα επίπεδα των 540 μονάδων, κλείνοντας μάλιστα με κέρδη κοντά στο 1%, την ώρα που λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της κύριας συνεδρίασης βρισκόταν στο -1%, αποτυπώνοντας την ανησυχία για την αδράνεια των ευρωπαϊκών αρχών να λάβουν μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,93% στις 541,44 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 534,16 μονάδων (-0,99%) και 547,57 μονάδων (+2,07%). Ο τζίρος ανήλθε στα 56,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος έφτασε στα 44,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 378 χιλ. τεμάχια.
Με ΟΤΕ και Jumbo η άνοδος στο Χρηματιστήριο
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,13%, στις 1.315,40 μονάδες, ενώ στο -0,34% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 726,54 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,38% στις 311,01 μονάδες.
Μια ρηχή και περιφερειακή αγορά, όπως είναι η ελληνική, δεν μπορεί να δείξει αντοχές την ώρα που οι τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία είναι ραγδαίες. Και μπορεί σήμερα το ΧΑ να προσπάθησε να ανακτήσει το χθεσινό χαμένο έδαφος, φτάνοντας μάλιστα ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο +2,07%, αλλά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώνονται από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη το οδήγησαν ακόμη και στο -1%. Χρειάστηκε η μεγάλη συμβολή του ΟΤΕ και της Jumbo, αλλά και το θετικό γύρισμα της Alpha Bank, μεταξύ άλλων, για να καταφέρει να κλείσει θετικά.
Πάντως, τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, μπορεί να μην επηρέασαν σημαντικά τη Wall Street, αλλά υπενθύμισαν για ακόμη μία φορά ότι η Ευρώπη, και κατ’ επέκταση και η Ελλάδα, δεν έχει λάβει μέτρα για να θωρακιστεί απέναντι στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η απάντηση για την επόμενη μέρα του γενικευμένου lockdown, που έχει παγώσει κάθε οικονομική δραστηριότητα στη Γηραιά Ήπειρο, δεν έχει δοθεί, και αγορές, σαν την ελληνική, είναι στις πρώτες θέσεις της λίστας για το risk off πολλών μεγάλων χαρτοφυλακίων.
Και όσο η κρίση του κορωνοϊού εξελίσσεται και γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του αντίκτυπου, οι περισσότεροι επενδυτές αναρωτιούνται εάν η ελληνική οικονομία, ούσα ακόμη ευάλωτη από τη δεκαετή οικονομική κρίση, έχει τη δυνατότητα να βγει χωρίς μεγάλες αδυναμίες από την κρίση. Και αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι ότι ουδείς γνωρίζει την έκταση του προβλήματος αλλά ούτε πότε αυτό θα τελειώσει.
Πάντως, στο επίκεντρο σήμερα βρέθηκε για ακόμη μία φορά ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μάλιστα διακίνησε και τα περισσότερα τεμάχια του όγκου (πρώτη η Eurobank). Το ενδιαφέρον όμως ήταν στη μεγάλη διακύμανση των μετοχών του, με τον κλαδικό δείκτη να έχει βρεθεί έως το +4,22% αλλά και ως το -6,95%! Και αυτή η εικόνα επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά πόσο βραχυπρόθεσμα αντιμετωπίζεται ο κλάδος από τους επενδυτές, καθώς η ορατότητα παραμείνει το ζητούμενο μέσα στην κρίση του κορωνοϊού.