Δημοσκοπήσεις: Συντριπτική αποδοχή των μέτρων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Σχεδόν καθολική αποδοχή των κυβερνητικών χειρισμών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις, και μάλιστα δηλώνουν έτοιμοι να αποδεχθούν και πιθανή επέκταση των μέτρων, ενώ την ίδια στιγμή οι πολίτες δηλώνουν περισσότερο ανήσυχοι παρά φοβισμένοι.

Παράλληλα, στα ύψη βρίσκεται η δημοφιλία του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να κρίνει ως επαρκή και έγκυρη την καθημερινή ενημέρωση, ενώ σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξηθεί στις 23 μονάδες, με περισσότερους από πέντε στους έξι Έλληνες να θεωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό του Open TV, το 90% των ερωτηθέντων ανησυχεί για την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ το 67% φοβάται ότι θα νοσήσει από τον ιό.

Η πλειοψηφία των ατόμων που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση συμφωνούν με τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και μάλιστα δηλώνουν έτοιμοι να αποδεχθούν και πιθανή επέκταση των μέτρων.

Το 86% θεωρούν ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα εγκαίρως, ενώ δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βασίλη Κικίλια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αντιθέτως, βρίσκουν ανεπαρκή τα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Το 89% την κρίνει ως επαρκή και έγκυρη την καθημερινή ενημέρωση από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ μόλις το 6% ως ανεπαρκή και το υπόλοιπο ποσοστό δεν απαντά.

Συνολικά, οι πολίτες βαθμολογούν θετικά το κράτος, αλλά όχι και τόσο θετικά τη συνέπεια που επιδεικνύουν οι πολίτες όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων.

Στις 23 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω κορωνοϊού έχει ανέβει 23 μονάδες.

Η δημοσκόπηση κατέγραψε επίσης το πώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει τη ζωή των Ελλήνων, τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά και το πώς αξιολογούν οι πολίτες της διαχείριση της κρίσης.

Στην ερώτηση για καταλληλότερος πρωθυπουργός το 53% θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 22% τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 20% λέει κανέναν από τους δύο.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 45%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί στο 22%, το ΚΙΝΑΛ στο 5,5%, το ΚΚΕ στο 5%, η Ελληνική Λύση στο 4,5%, το ΜέΡΑ 25 στο 2,5% και η Χρυσή Αυγή στο 1%.

Στο ερώτημα πόσο σας ανησυχεί η επιδημία το 78% οι πολίτες απάντησαν αρκετά ή πολύ, ενώ το 12% ανησυχεί μέτρια, με ένα 7% να ανησυχεί ελάχιστα ή καθόλου.

Στο πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία και τα μέτρα στην καθημερινότητα της οικογένειας, το 83% απάντησε πολύ ή αρκετά, το 10% μέτρια και το 4% λίγο ή καθόλου.

Το πόσο έχουν επηρεάσει τα μέτρα την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, το 57% απάντησε αρκετά ή πολύ, το 18% μέτρια και το 20% λίγος έως καθόλου.

Το πώς αξιολογούν τις ενέργειες της κυβέρνησης με τον κορωνοϊό, το 82% απάντησε θετικά, ενώ το 14% αρνητικά.

Στην ερώτηση για το πώς αξιολογούν οι πολίτες τη στάση της αντιπολίτευσης, το 46% απάντησε θετικά και το 47% αρνητικά.