Σε ξενοδοχεία θα μεταφερθούν οι ναυτικοί του “Ελ.Βενιζέλος” που είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στην προβλήματα του σταθμού κρουαζιέρας «Θεμιστοκλής» στο λιμάνι του Πειραιά, έχει δέσει από χθες το βράδυ το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», στο οποίο εντοπίστηκαν 119 θετικά κρούσματα κορωνοϊού ανάμεσα στους 380 συνολικά επιβαίνοντες.

Σήμερα αναμένεται ξεκινήσει η αποβίβαση των μελών του πληρώματος που βρέθηκαν αρνητικά στα τεστ για τον κορωνοϊό. Η επιχείρηση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα σε 36 ώρες με τους ναυτικούς να μεταφέρονται σε ξενοδοχεία της Αθήνας. Εν συνεχεία, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες επαναπατρισμού για τους αλλοδαπούς ναυτικούς.

Τα 119 μέλη του πληρώματος που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό θα παραμείνουν μέσα στο πλοίο, σε συνθήκες υγειονομικής καραντίνας για 14 ημέρες.
Η υγεία τους θα παρακολουθείται από ομάδα γιατρών και νοσηλευτών και για το σκοπό αυτό, στην αποβάθρα θα τοποθετηθεί μέσα στις επόμενες ώρες ειδική τέντα, ώστε οι υγειονομικοί που επισκέπτονται το πλοίο να φορούν την ειδική ενδυμασία και να πραγματοποιούνται όλες οι διαδικασίες προετοιμασίας.

Όπως ανέφερε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Υπουργείο Υγείας, «όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο είναι σε καλή κατάσταση και χωρίς συμπτώματα και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για την εξέλιξη της υγείας τους. Σε συνεργασία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, θα ενημερωθούν και αναλυτικά οι οικογένειες των επιβατών».

Πάντως, εφόσον κάποιος από τους επιβάτες του πλοίου αντιμετωπίσει κάποια σοβαρότερα προβλήματα υγείας, θα γίνει άμεση μεταφορά του με ασθενοφόρο προς το νοσοκομείο.

Σημειώνεται πως έχουν ήδη παρθεί δείγματα από διάφορες επιφάνειες του πλοίου για να εντοπιστεί αν υπάρχει επιμόλυνση, μιας και ο κορωνοϊός επιβιώνει για κάποιες ημέρες πάνω στις επιφάνειες.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο, στο οποίο επέβαιναν 383 άτομα, από 13 διαφορετικές εθνικότητες, μεταξύ των οποίων 36 Έλληνες, ναυλώθηκε από εταιρεία της Μάλτας και ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου από το Τσεσμέ της Τουρκίας με τελικό προορισμό την Ισπανία. Εκεί θα λειτουργούσε ως πλωτό ξενοδοχείο για ναυτικούς και ναυτεργάτες κατά τη διάρκεια ναυπηγικών εργασιών.

Το πλοίο δεν έφτασε ποτέ στην Ισπανία λόγω των περιοριστικών μέτρων και γύρισε στην Τουρκία, η οποία αρνήθηκε να το δεχτεί.

Έτσι, από τις 23 Μαρτίου βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά. Στις 26 Μαρτίου, μετά δηλαδή από 21 ημέρες εν πλω, εμφανίζεται το πρώτο κρούσμα.