Καραντίνα σε πεντάστερα ξενοδοχεία στην Ελβετία από 800 έως 2.000 δολάρια τη βραδιά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Υπηρεσίες καραντίνας πέντε αστέρων για όσους μπορούν να τις πληρώσουν προσφέρει η ελβετική εταιρεία ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Le Bijou, σε εκείνους θέλουν να απομονωθούν λόγω του κορωνοϊού. Πρόκειται για ειδικά διαμερίσματα στην Ελβετία που έχει διαμορφώσει η αλυσίδα ξενοδοχείων, τα οποία παρέχουν στους ενοίκους τους κάθε άνεση, από γεύματα που ετοιμάζουν ατομικοί σεφ μέχρι τη διενέργεια τεστ για το εάν έχει κανείς τον κορωνοϊό, με το ανάλογο φυσικά τίμημα.

Η διαμονή σε κάποιον από αυτούς τους χώρους κοστίζει από 800 έως 2.000 δολάρια τη βραδιά. Στις παροχές περιλαμβάνονται η παράδοση των γευμάτων στην πόρτα των ενοίκων, προσωπικός σεφ, ατομικό γυμναστήριο, υπηρεσίες σπα μέσα στο δωμάτιο και γραφείο για να κάνει κανείς τις δουλειές του.

Επίσης προσφέρονται τεστ για τον κορωνοϊό που χρεώνονται 500 δολάρια το καθένα. Ακόμα οι πελάτες μπορούν να ζητήσουν και άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως είναι δύο επισκέψεις την ημέρα από ειδικούς νοσηλευτές ή νοσηλεύτριες, με κόστος 1.800 δολάρια, ή την παροχή 24ωρων τέτοιων νοσηλευτικών υπηρεσιών προς 4.800 δολάρια την ημέρα.

Σύμφωνα με τη «Washington Post» και το δίκτυο CNBC, η Le Bijou παρουσίασε την υπηρεσία αυτή όταν ο επικεφαλής της εταιρείας Αλεξάντερ Χιούμπνερ διαπίστωσε ότι εν μέσω της πανδημίας είχαν αλλάξει οι συνήθειες κράτησης δωματίων από τους πελάτες του. Αντί να κάνουν κρατήσεις για τρεις διανυκτερεύσεις, όλο και περισσότεροι άρχισαν να κάνουν κρατήσεις για 14 ημέρες ή και περισσότερες σύμφωνα με τον ίδιο. Όταν ρώτησε τους πελάτες του γιατί το έκαναν αυτό, του απάντησαν ότι προχωρούν ειδικά σε τέτοιες κρατήσεις για λόγους καραντίνας. Έτσι άρχισε να παρέχει τη σχετική υπηρεσία προσφέροντας κρατήσεις ακόμα και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://lebijou.com/covid19.

Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας και τουρισμού στη Γενεύη, στη Ζυρίχη, στη Βασιλεία και σε άλλες πόλεις της Ελβετίας. Η Le Bijou αναφέρει επίσης ότι προσφέρει δωρεάν διαμονή για όσους εργάζονται στον τομέα της υγείας κάνοντας υπερωρίες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, καθώς και για άτομα που βρίσκονται «σε μεγάλη ανάγκη», όπως τα χαρακτηρίζει.

Επικρίσεις

Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία αυτά δεν έχουν κοινόχρηστους χώρους και ότι οι πελάτες έρχονται σε επαφή με άλλους μόνο εάν το ζητήσουν οι ίδιοι. Υπάρχουν όμως και οι επικρίσεις. Όπως αναφέρουν «Washington Post» και CNBC, ο Ρενέ Φρέι, που είναι επικεφαλής της εκδοτικής εταιρείας ταξιδιωτικών οδηγών Rough Guides, χαρακτηρίζει την πρακτική της Le Bijou ανεύθυνη, ανήθικη και λανθασμένη από εμπορικής απόψεως εν μέσω πανδημίας. Στην Ελβετία η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτά τα ξενοδοχεία.

Ο Φρέι άσκησε επίσης κριτική στην εταιρεία επειδή χρεώνει 500 δολάρια για το τεστ του κορωνοϊού αναφέροντας ότι η ελβετική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πως το κόστος για το τεστ θα το αναλαμβάνει το σύστημα υγείας της χώρας, η ασφάλιση στο οποίο είναι υποχρεωτική για όλους. Σύμφωνα με τις Αρχές, το λεγόμενο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, στο πλαίσιο αυτό θα καταβάλλονται για το τεστ 180 ελβετικά φράγκα ή 187 δολάρια.

Εκπρόσωπος της Le Bijou ανέφερε ότι το κόστος των 500 δολαρίων για το τεστ αφορά τη διενέργειά του από πιστοποιημένο υγειονομικό προσωπικό που θα το κάνει στο δωμάτιο κάθε πελάτη της εταιρείας. Επίσης ανέφερε ότι η Le Bijou έχει πελάτες και ξένους, οι οποίοι δεν καλύπτονται από το σύστημα υγείας της Ελβετίας. Πριν από το ξέσπασμα της κρίσης η πελατεία του Le Bijou ήταν οι πλούσιοι εκείνοι που μπορούσαν να πληρώσουν από 800 έως 2.000 δολάρια τη βραδιά, αλλά οι κανονικές του κρατήσεις βούλιαξαν όταν η πανδημία έφτασε στην Ευρώπη.