Δεν επιτρέπεται να πιάσουν ελληνικό λιμάνι σε 80 έλληνες ναυτικούς τουριστικών σκαφών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η οδύσσεια περίπου 80 Ελλήνων ναυτικών οι οποίοι ταξιδεύουν με τουριστικά σκάφη στη Μεσόγειο. Σκάφη νεότευκτα τα οποία παρελήφθησαν μέσα στον Φεβρουάριο από τέσσερις ναυπηγικές μονάδες της βορειοδυτικής Γαλλίας.

Το ελληνικό κράτος τους απαγορεύει να πιάσουν σε ελληνικά λιμάνια θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους και την ασφάλεια των σκαφών. Επιπλέον, από σήμερα και για τέσσερις περίπου ημέρες ο καιρός να είναι άσχημος με ανέμους εντάσεως 40 μιλίων.

Οι ναυτικοί, υπογραμμίζουν ότι από τα τέλη Φεβρουάριο που ταξιδεύουν με τα σκάφη είναι ήδη σε καραντίνα και ζητούν να τους επιτραπεί ο κατάπλους και να εισέλθουν σε επίσημο αυτή τη φορά περιορισμό από τις ελληνικές αρχές. Κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας αφού για παράδειγμα τελειώνει η ινσουλίνη στους διαβητικούς κλπ.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η απαγόρευση κατάπλου σε ελληνικά λιμάνια τους βρήκε ενώ ήταν εν πλω για την Ελλάδα.

Δύο σκάφη που αντιμετώπιζαν προβλήματα κατέπλευσαν προ ημερών στη μαρίνα του Καλαμακίου με σκάφος του Λιμενικού να τα καταδιώκει. Τα πληρώματα είναι σε καραντίνα και κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα. Ένα άλλο σκάφος πήγε Λευκάδα και εκεί ασκήθηκαν διώξεις. Ο καπετάνιος ενημέρωσε ότι είχε προβλήματα γιατί του έσβηνε η μηχανή. Και όπως δήλωσε στέλεχος του κλάδου θαλασσίου τουρισμού, στα νεότευκτα σκάφη πάντα εμφανίζονται «παιδικές ασθένειες»

Η διοίκηση της μαρίνας Olympic Marine στο Λαύριο έδωσε άδεια να δέσουν για λόγους ασφαλείας και ανθρωπιστικούς έξι συνολικά σκάφη αναψυχής-καταμαράν και τώρα είναι αντιμέτωπη με τον νόμο. Πήγαν οι Λιμενικοί και ενημέρωσαν τα πληρώματα ότι θα τους επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ στον καθένα για παράνομη είσοδο στη χώρα ενώ σε δύο κυβερνήτες έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις και έρχονται και για τους άλλους. Τα πληρώματα και εδώ είναι μέσα στο σκάφος σε καραντίνα και περιμένουν κάποιον να δώσει λύση.