Συνεχίζεται η εκκένωση του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής η απομάκρυνση των 261 εκ των συνολικά 380 επιβαινόντων στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ, οι οποίοι έχουν βρεθεί αρνητικοί στον κορωνοϊό.

Τέσσερα πούλμαν μισθωμένα από τον ΕΟΔΥ έφτασαν στον σταθμό κρουαζιέρας «Θεμιστοκλής» στον Πειραιά, όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο το πλοίο.

Τα πούλμαν μετέφεραν σταδιακά κάποιους από τους ναυτικούς που δεν έχουν κορωνοϊό στο ένα από τα τρία ξενοδοχεία αναφοράς, στην οδό Χαλκοκονδύλη. Εκεί, θα παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών και στη συνέχεια θα επαναπατριστούν στις χώρες τους.

Στην πολύωρη επιχείρηση των Αρχών για την εκκένωση του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τους 230 ανθρώπους διαφορετικών εθνοτήτων, συμμετείχαν το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πολιτική Προστασία και ο ΕΟΔΥ.

Η διαδικασία εκκένωσης αναμένεται να κρατήσει μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.

Τα 191 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό θα παραμείνουν για 14 ημέρες σε καραντίνα στο πλοίο, ενώ η υγεία όλων είναι καλή και όλοι είναι ασυμπτωματικοί.

Η οδύσσεια του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Σημειώνεται ότι το πλοίο είχε μισθωθεί στην Τουρκία και απέπλευσε από τον Πειραιά στις 7 Μαρτίου απ’ όπου παρέλαβε περίπου 350 ναυτεργάτες και απέπλευσε δύο μέρες αργότερα, στις 9 Μαρτίου, με προορισμό το ισπανικό λιμάνι Καντίθ, κοντά στη Σεβίλλη.

Οι ναυτεργάτες μετέβαιναν εκεί για εργασίες ανακατασκευής κρουαζιερόπλοιου.

Οι επιβάτες, εκτός από περίπου 30 Έλληνες ναυτικούς, είναι κατά κύριο λόγο Τούρκοι, Ουκρανοί και Ινδονήσιοι, καθώς και υπήκοοι Ουζμπεκιστάν, Κούβας, Καζακστάν, Φιλιππίνων, Λευκορωσίας, Βουλγαρίας και ΗΠΑ.

Λόγω της επιδημίας δεν επετράπη τελικά η αποβίβαση στην Ισπανία, επέστρεψε στην Τουρκία, όπου και εκεί δεν το δέχτηκαν και κατέληξε στον Πειραιά, στις 22 Μαρτίου, όπου και εκεί δεν του επετράπη αρχικά ο κατάπλους και παρέμενε αρόδο.

Το προηγούμενο Σάββατο διαπιστώθηκε αρχικά ότι είναι θετικός στον ιό ένας 73χρονος Ελβετός, ο οποίος διακομίστηκε στο «Αττικόν» νοσοκομείο.

Τελικά, το πλοίο έδεσε την Πέμπτη σε ειδική προβλήτα στον Πειραιά και έγινε τεστ σε όλους τους επιβαίνοντες, εκ των οποίων 119 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.