Στο θέμα της χρήσης ή μη μάσκας από τους πολίτες που δεν έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό αναφέρθηκε εκτενώς ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
Στην καθιερωμένη του ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η συμμετοχή των ασυμπτωματικών ασθενών στη πιθανή μετάδοση του ιού άλλαξε λίγο τα δεδομένα σε αυτό το ζήτημα.
Όπως ανέφερε ο ίδιος έρευνα του CDC έδειξε ότι η χρήση κάποιου είδους καλύμματος του προσώπου και της μύτης μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του ιού.
«Γίνεται αναφορά ακόμα και αυτοσχέδιες μάσκες με ύφασμα ή κασκόλ και πάλι μόνο σε δημόσιο χώρο όταν υπάρχει επαφή με άλλους ανθρώπους. Αυτό δεν γίνεται ξαφνικά γιατί έχει αλλάξει το μήνυμα των γιατρών αλλά για να μην δώσουμε περισσότερες ευκαιρείς στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ότι τον έχουν» τόνισε ο γιατρός.
Μεγάλη βαρύτητα έδωσε ο κ. Τσιόδρας όμως και στον τρόπο που κάποιος χρησιμοποιεί μια μάσκα. «Αν υποθέσουμε ότι είμαι καλά και εκτεθώ σε περιβάλλον που κάποιος έχει τον ιό. Πάνω από 40% των σωματιδίων θα έχουν παγιδευτεί στο ύφασμα που φοράω. Αν το βγάλω με απρόσεκτες κινήσεις μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος δικής μου μόλυνσης. Μπορεί η πρακτική της μάσκας να προστατεύει αυτόν που είναι υγιής από αυτόν που έχει τον ιό αλλά όχι συμπτώματα, αλλά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα από την αντίθετη μεριά».
Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η χρήση μάσκας θα φέρει μικρό όφελος, αλλά μπορεί να αυξηθεί αν αυξηθεί και η εξάπλωση του ιού.
«Σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς ενδεχομένως να προτείνουμε στην Ευρώπη μια τέτοια λύση αλλά πρέπει να γνωρίζουμε τους περιορισμούς» κατέληξε ο λοιμωξιολόγος.