Υπό αμφισβήτηση η «χαλαρή στάση» στη Σουηδία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Υπό αμφισβήτηση τίθεται η στάση της Σουηδίας, να πολεμήσει τον κορωνοϊό χωρίς να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα.

«Δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να κλείσουμε τη Στοκχόλμη τώρα αμέσως» λέει στο Reuters, η Σεσίλια Σόντερμπεργκ-Νάουκλερ, καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska.

Η Σόντερμπεργκ-Νάουκλερ είναι μία από τους 2.300 ακαδημαϊκούς που υπέγραψαν ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου μήνα, καλώντας την να λάβει αυστηρότερα μέτρα για να προστατεύσει το σύστημα υγείας της χώρας.

«Πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση, δεν μπορούμε να κινούμαστε προς μια κατάσταση, όπου θα επικρατήσει το απόλυτο χάος. Κανείς δεν ακολούθησε αυτόν τον δρόμο, επομένως γιατί εμείς θα πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα τον δοκιμάσουμε, στη Σουηδία, χωρίς τη συναίνεση» των πολιτών, διερωτήθηκε.

Η Σουηδία κατέγραψε την Παρασκευή 612 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 6.000. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 333 με τη χώρα να θρηνεί σε καθημερινή βάση περίπου 25-30 θύματα, σύμφωνα με τη Σουηδική Υπηρεσία Υγείας.

Κι όμως, οι Σουηδοί μπορούν ακόμη να πηγαίνουν στα εστιατόρια, στο κομμωτήριο και να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ακόμα κι αν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων έχει αυξηθεί, κυρίως στη Στοκχόλμη, που μετρά το 50% και πλέον των θανάτων.

Διασπορά στους οίκους ευγηρίας

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός διασπείρεται στους οίκους ευγηρίας, κυρίως στην πρωτεύουσα, όπου το προσωπικό σε νοσοκομεία και γηροκομεία προειδοποιεί δημοσίως για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού όπως μάσκες.

Τοπικός αξιωματούχος περιέγραψε μια «καταιγίδα» κρουσμάτων COVID-19 με την οποία είναι αντιμέτωπη πλέον η Στοκχόλμη, που άνοιξε ένα νοσοκομείο εκστρατείας σε ένα συνεδριακό συγκρότημα νότια του κέντρου της πόλης και απηύθυνε έκκληση προς όλους όσοι έχουν ιατρική εκπαίδευση να βοηθήσουν στη φροντίδα των ασθενών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Στεφάν Λεβέν ερωτήθηκε εάν ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας της χώρας αποτελεί απόδειξη αποτυχημένης στρατηγικής.

«Δεν νομίζω ότι είναι ένδειξη. Έτσι δείχνει η κατάσταση στην Ευρώπη» απάντησε. «Εμείς έχουμε πει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί».

Η Σουηδία έχει επικεντρωθεί στο να απομονώνει και να φροντίζει τους ασθενείς παρά να κλείνει τμήματα της κοινωνίας. Οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων απαγορεύτηκαν, τα λύκεια και τα πανεπιστήμια κάνουν διαδικτυακά μαθήματα και οι αρχές συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν τα άσκοπα ταξίδια, σχετικά μικρής εμβέλειας μέτρα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το πρόσωπο της μάχης της Σουηδίας εναντίον της πανδημίας, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας Άντερς Τέγκνελ, αμφισβητεί πόσο αποτελεσματικό θα ήταν το μέτρο της καραντίνας σε βάθος χρόνου.

«Είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε μια πολιτική που θα μπορεί να διατηρηθεί για μια μακρύτερη χρονική περίοδο, κάτι που σημαίνει «μείνετε στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι», αυτό είναι το μήνυμά μας» είπε ο Τέγκνελ, ο οποίος έχει δεχθεί τόσο απειλές όσο και μηνύματα θαυμασμού για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση.

Στο επίκεντρο επικρίσεων

Η προσέγγιση αυτή της Σουηδίας, βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, η Σουηδία εφαρμόζει μια τελείως σουρεαλιστική -όπως την χαρακτηρίζει- αντιμετώπιση.

«Δουλεύοντας από το τοπικό μου καφέ, βλέπω εικόνες στο Twitter από την υπόλοιπη Ευρώπη. Έρημες πόλεις στην Ιταλία και στρατιωτικά φορτηγά να μεταφέρουν νεκρούς, αλλά εδώ είμαι περιτριγυρισμένος από ομάδες εφήβων και μητέρες με τα μωρά τους. Στους εξωτερικούς χώρους, ζευγάρια κάνουν τη βόλτα τους, λόγω της ανοιξιάτικης ηλιοφάνειας και στα πάρκα ομάδες κάνουν πικνίκ και μπάρμπεκιου. Κανείς δεν φοράει μάσκα», αναφέρει ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λεβέν ζήτησε από τους πολίτες να συμπεριφερθούν ως ενήλικες και να μην διασπείρουν τον πανικό. Ωστόσο ο πανικός είναι το συναίσθημα που αισθάνονται πολλοί στην επιστημονική και ιατρική κοινότητα της Σουηδίας.

Περισσότεροι από 2000 ειδικοί επιστήμονες ζήτησαν από την κυβέρνηση να λάβει αυστηρότερα μέτρα. «Δεν κάνουμε τεστ. Δεν ελέγχουμε τις επαφές των ασθενών. Αφήνουμε τον ιό να εξαπλωθεί. Μας οδηγούν στην καταστροφή», δήλωσε η Σόντενμπερκ.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι Σουηδοί πολίτες βλέποντας όχι μόνο τους γείτονές του Δανούς, Νορβηγούς και Φινλανδούς να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα, αλλά σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη ενώ οι ίδιοι συνεχίζουν την καθημερινότητά τους αρχίζουν να αναρωτιούνται: «Είναι όλοι οι άλλοι ανόητοι ή μήπως η Σουηδία κάνει κάποιο λάθος;».

Ο Άντερς Τέγκνελ, υποστηρίζει μια στρατηγική μετριασμού: επιτρέπουν στον ιό να εξαπλωθεί αργά χωρίς να συντρίψει το σύστημα υγείας και χωρίς προσφυγή σε δρακόντειους περιορισμούς. Αλλά δεν την ονομάζουν «ανοσία της αγέλης», καθώς είναι μια φράση που οι αρχές αρνούνται σθεναρά να χρησιμοποιήσουν.

«Ναι, υπήρξε μια αύξηση αλλά δεν είναι τρομακτική. Φυσικά, μπαίνουμε σε μια φάση της επιδημίας όπου θα δούμε πολλά περισσότερα περιστατικά τις επόμενες εβδομάδες, περισσότεροι άνθρωποι θα νοσηλευθούν σε ΜΕΘ, αλλά αυτό είναι ακριβώς κάτι που συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα – πουθενά οι αρχές δεν ήταν σε θέση να επιβραδύνουν την εξάπλωση σημαντικά», υποστηρίζει, σύμφωνα με το Guardian, ο κ. Τέγκνελ.

Από την άλλη πλευρά η κ. Σόντεμπεργκ, υποστηρίζει ότι τα σημάδια δείχνουν ότι τα ποσοστά στη χώρα θα πλησιάσουν αυτά της Ιταλίας και σύντομα θα υπάρχουν ελλείψεις στις ΜΕΘ και τότε θα είναι πλέον πολύ αργά για δράσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ