Ο Τραμπ θα εξετάσει την επιβολή δασμών σε εισαγωγές πετρελαίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Σάββατο, ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές πετρελαίου και τη λήψη άλλων μέτρων προκειμένου να προστατέψει αμερικανικές θέσεις εργασίας από την κατάρρευση των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Παράλληλα επέκρινε τα σχέδια άλλων μεγάλων παγκόσμιων παραγωγών πετρελαίου να μειώσουν την παραγωγή, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα προσχωρήσουν στην απόφασή τους.

«Θα πλήξει πολλές θέσεις εργασίας στη χώρα μας, αυτή η τιμή», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ημερήσιας ενημέρωσης για την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. «Αν χρειαστεί να επιβάλω δασμούς… θα κάνω οτιδήποτε πρέπει να κάνω», είπε.

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και σύμμαχοι της, εργάζονται για μια συμφωνία για μια άνευ προηγουμένου μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 10%, σε κάτι που αναμένεται να είναι μια παγκόσμια προσπάθεια, που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, δεν έκανε μια τέτοια δέσμευση μετά από μια συνάντηση την Παρασκευή με πετρελαϊκές εταιρείες.

«Δεν με νοιάζει ο ΟΠΕΚ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι πίστευε ότι Οργανισμός αυτοκαταστρέφεται.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει συνθλίψει τη ζήτηση και καθώς Ρωσία και Σαουδική Αραβία ενισχύουν την παραγωγή σε έναν πόλεμο για το μερίδιο στην παγκόσμια αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ