Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για πρόσθετες ενέργειες σε Δημόσια Διοίκηση και ΟΤΑ για τον κορωνοϊό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 6 λεπτά

Πρόσθετες ενέργειες ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της Δημόσιας Διοίκησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Στην κατεύθυνση αυτή ο τομέας Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει 70+1 προτάσεις.

Η κύρια ευθύνη ανήκει στο κράτος

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνονται παραλείψεις, ολιγωρίες και προβλήματα στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας, σε ότι αφορά την λειτουργία των ΟΤΑ και της δημόσιας διοίκησης για την εξυπηρέτηση των πολιτών, στην προστασία του προσωπικού και των εργαζομένων, στη στήριξη των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των θέσεων εργασίας και στην πρόβλεψη άμεσων ενεργειών για τη στήριξη κοινωνικών πολιτικών.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων σαν κι αυτή που βιώνουμε δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στα μέτρα ατομικής ευθύνης του πολίτη, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την κύρια ευθύνη οφείλει να την αναλάβει το κράτος, με τις θεσμικές πρωτοβουλίες και επιχειρησιακές προβλέψεις της κυβέρνησης, ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα άμεσα προβλήματα της κρίσης του κοροναϊού αλλά και τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν από τα μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οποία βασίζονται, μετά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, οι κύριες δράσεις στήριξης της κοινωνίας, της κάθε οικογένειας, του κάθε συμπολίτη μας με αδυναμία αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης, όλων των καθημερινών απαραίτητων λειτουργιών.

Ενδυνάμωση του «Βοήθεια στο Σπίτι»

Οι ΟΤΑ μπορούν και οφείλουν να γίνουν ασπίδα προστασίας των πολιτών απέναντι στην υγειονομική και την οικονομική κρίση.

Γι αυτό, για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους και βασική πρόταση μας, η επέκταση σε δράσεις η στήριξη και η ουσιαστική ενδυνάμωση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, σήμερα, η άμεση στελέχωση με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, της τηλεφωνικής υποστήριξης, των αναγκαίων υπηρεσιών για τους συμπολίτες μας που διαβιούν χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον (ηλικιωμένους, ΑμεΑ καθώς και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα), ώστε να καλυφθούν ανάγκες Προμηθειών τροφίμων και αναγκαίων ειδών, φαρμάκων, συνταγογράφησης χρόνιων νοσημάτων, για την παροχή κοινωνικών αγαθών αν δεν έχουν όπως τηλεφώνου, θέρμανσης, τηλεόρασης, ηλεκτρικού, νερού και προγραμμάτων σίτισης.

Κινητές μονάδες υγείας – Φιλοξενία αστέγων

Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, η ύπαρξη κινητών μονάδων υγείας για τον υποχρεωτικό έλεγχο εργαζομένων που είναι εκτεθειμένοι σε καθημερινή επαφή με κοινό και σε ειδικές ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. (εργαζόμενοι σε καταστήματα τροφίμων, εργαζόμενοι σε τράπεζες, άστεγοι κλπ).

Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, η άμεση στελέχωση των Διευθύνσεων Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών, ειδικά με επόπτες υγείας.

Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, η φιλοξενία στους Άστεγους συμπολίτες μας, που δεν μπορούν να εφαρμόσουν γενικές οδηγίες-κυρίως τη βασική ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.

Δημοτικά τέλη – ενοίκια

Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, η στήριξη των επιχειρήσεων με μη είσπραξη δημοτικών τελών, αναστολή πληρωμής ενοικίων δημοτικών και δημόσιων καταστημάτων, απαλλαγή τελών χρήσης ως το τέλος του χρόνου, με ρύθμιση αυτών των οφειλών σε 24 μήνες, με επέκταση των μισθώσεων που λήγουν και πλήρη κάλυψη των μισθών των εργαζομένων.

Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, η φροντίδα των εργαζομένων των Δήμων και των Δημόσιων μονάδων, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης τόσο με την κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προφύλαξης (που παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις), την απλοποίηση των διαδικασιών, την αποφυγή του συνωστισμού εργαζομένων στον ίδιο χώρο εργασίας όσο και με την πραγματική στήριξη των ίδιων και των οικογενειών τους. Γι’ αυτό προτείνουμε τόσο τη διεύρυνση του δώρου Πάσχα και στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της κρίσης όσο και την διεύρυνση των ειδικών προβλέψεων και μέτρων προφύλαξης για τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, η κάλυψη οικογενειακών αναγκών του προσωπικού πρώτης γραμμής με πρόγραμμα στέγασης εκτός οικίας επιμολυσμένων.

Νέο πρόγραμμα αντίστοιχο του «Φιλόδημος»

Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνουμε τη στήριξη των Δήμων με ένα νέο έκτακτο πρόγραμμα πραγματικής και όχι προσχηματικής βοήθειας τους, αντίστοιχο με τον «Φιλόδημο», προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης τους και όχι μέσω πρόσθετου δανεισμού τους, για την προμήθεια των προβλεπόμενων Μέτρων Ατομικής Προστασίας, ανάθεσης υπηρεσιών απολύμανσης, υλικών προστασίας προσωπικού, απολυμαντικών για κάθε εργαζόμενο και για κάθε υπηρεσία, μηχανημάτων, στελέχωσης των υπηρεσιών καθαριότητας, βοήθειας στο σπίτι, κοινωνικών δράσεων και υγειονομικών υπηρεσιών.

Απαιτούμε την ύπαρξη ειδικών τιμολογίων για τις ανάγκες λειτουργίας των Δήμων και των Δημοτικών επιχειρήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και σε καύσιμα και τη στήριξη των Δημοτικών Επιχειρήσεων Νερού και κοινωνικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων.

Τέλος, για εμάς είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, ο κεντρικός σχεδιασμός, σε όλα τα διοικητικά επίπεδα, για την αντιμετώπιση της οικονομικής και αναπτυξιακής ύφεσης, ως συνέπεια της υγειονομικής κρίσης.

Για αυτό το λόγο προτείνουμε σήμερα, ως πρώτη φάση:

  • την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων, που θα αποτρέψει την κατάρρευση εκατοντάδων Δήμων τους επόμενους μήνες, από την μείωση των ανταποδοτικών εσόδων αλλά και από συσσωρευμένες υποχρεώσεις και όχι με δανεισμό, που προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
  • την άμεση στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών, την ενιαία αντιμετώπιση των δημόσιων συμβάσεων τεχνικών έργων,
  • την συνέχιση της υλοποίησης των έργων του Φιλόδημου και την κατάργηση της αμφισβητούμενης διαδικασίας αξιολόγησης, από ιδιώτες εμπειρογνώμονες και
  • την ανάθεση στους Δήμους έργων για την σύνδεση όλων των κτιρίων με οπτικές ίνες. Έργου που θα αυξήσει κατακόρυφα τα πλεονεκτήματα και τη δυνατότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και θα αποτελέσει μελλοντικά ένα σημαντικό δημοτικό έσοδο των Δήμων, από τις τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίες.

Στις ρεαλιστικές και αναγκαίες προτάσεις μας αναφέρονται αναλυτικά οι δράσεις, η στελέχωση και οι διαδικασίες που πρέπει άμεσα να θεσμοθετηθούν και να υλοποιηθούν από την Κυβέρνηση.

Καταθέτουμε τις προτάσεις μας στην Κυβέρνηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποδεικνύοντας έμπρακτα την συνεπή στάση μας, την σταθερότητα στις διακηρυγμένες μας θέσεις και την θεσμική λειτουργία μας ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, βοηθώντας τη χώρα και τους πολίτες, μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, σε αντίθεση με την επικοινωνιακή τακτική, τα αποσπασματικά και ελλιπή μέτρα.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», η διεύρυνση του και τουλάχιστον ο διπλασιασμός του προγράμματος αποτελεί την πραγματική αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και δεν πρέπει να εντάσσεται σε καμία επικοινωνιακή τακτική. Και μόνο το γεγονός ότι με τις ολιγωρίες της κυβέρνησης και την έλλειψη σχεδιασμού, οι εργαζόμενοι του προγράμματος παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες και δεν θα πληρωθούν μέχρι το Πάσχα στην πλειοψηφία των Δήμων της χώρας, η αναίρεση του προγραμματισμού του ΣΥΡΙΖΑ για μόνιμες θέσεις εργασίας, η αποσπασματικότητα των μέτρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες αποδεικνύει πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τις κοινωνικές ανάγκες και όσους δίνουν την πραγματική μάχη.

Ώρα ευθύνης όλων

Στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την στήριξη της κοινωνίας, στην Δημόσια Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε αυτή τη κρίσιμη εποχή, συμβάλουμε με προτάσεις ρεαλιστικές και θέσεις κοινωνικής ευαισθησίας, ευθύνης και αλληλεγγύης, στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του ελληνικού λαού.

Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης όλων» αναφέρει ο Χρήστος Σπίρτζης, τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.