Ύφεση της τάξεως του 6% προβλέπει πλέον η HSBC για την ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα όμως προβλέπει και ισχυρή ανάπτυξη για το 2021, στο 5,8% από 2,1% που προέβλεπε προγενέστερα. Ειδικότερα, η ύφεση στο β’ τρίμηνο θα αγγίξει το 10,3%, ενώ στο γ’ τρίμηνο θα φτάσει το 8,8%.
Η HSBC υπολογίζει ότι ο τομέας που θα επηρεαστεί αρνητικά περισσότερο είναι ο τουρισμός, του οποίου τα έσοδα αποτελούν κατά λιγότερο από 10% των συνολικών εσόδων της οικονομίας και περίπου το 20% συνολικά του ΑΕΠ.
Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα εκτοξευθεί κατά τη βρετανική τράπεζα στο 191,8% φέτος από 176,1% το 2019, η ανεργία θα βρεθεί στο 19,4% από 17,3% πέρσι, ενώ σημαντικό θα είναι και το “χτύπημα” στις επενδύσεις οι οποίες είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν το 2019 και συγκεκριμένα εκτιμά ότι θα σημειώσουν μείωση 6,8% φέτος από ανάπτυξη 4,6% πέρσι.
Ο κλάδος που θα επηρεαστεί το περισσότερο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι ο τουρισμός, ενώ έντονες διαταραχές θα βιώσουν η ναυτιλία και ο μεταποιητικός τομέας.
Η HSBC εκτιμάει ότι μια μείωση στον τουρισμό της τάξεως του 50% θα επιφέρει μια μείωση τουλάχιστον 5% στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και επισημαίνει ότι η οικονομία θα πληγεί και από άλλα κανάλια της οικονομίας πέραν του τουρισμού.
Η HSBC επισημαίνει την πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε χαμηλό οκταμήνου τον Μάρτιο ενώ οι διαταραχές στα logistics και στις αλυσίδες της προσφοράς είναι πιθανόν να επηρεαστούν αρνητικά στον τομέα του shipping και του παραγωγικού τομέα.
Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών εμφάνισε πτώση 13,7 μονάδες στις 42,5 μονάδες και θα μπορούσε να ξεπεράσει το ιστορικό χαμηλό του δείκτη στις 30,3 μονάδες τον Ιούλιο του 2015.
Όπως σημειώνει η HSBC, μετά από μια οδυνηρή δεκαετία, τα πράγματα είχαν αρχίσει να βελτιώνονται για την Ελλάδα. Παρά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση, η οποία φαίνεται να οφείλεται κυρίως στις αυξανόμενες εισαγωγές λόγω της πολύ έντονης αύξησης των επενδύσεων, η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 1,9% το 2019 για δεύτερη συνεχή χρονιά.