Αυξάνονται οι νεκροί και τα κρούσματα στην Ελλάδα. Παρόλο που επικρατεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία, η ανάγκη για την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων, αποτελεί βασική προτεραιότητα. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν πρέπει να σταματήσουμε να τηρούμε ευλαβικά τα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η καλή εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.
Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, τα θύματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 73, εκ των οποίων οι 21 ήταν γυναίκες (28.8%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η μέση ηλικία των θυμάτων ήταν τα 74 έτη και το 83.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ανάμεσα στα θύματα που καταγράφηκαν την Κυριακή είναι ένας 75χρονος από την Κέρκυρα που άφησε την τελευταία του πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και μία 89χρονη που κατέληξε στο νοσοκομείο της Καστοριάς.
Επιπλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1.735, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες. Από αυτά, 352 (20.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 617 (35.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 25.453 κλινικά δείγματα.
Την ίδια ώρα, 93 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. 21 (22.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 68.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 10 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Συγκρατημένη αισιοδοξία στη χώρα
Η Αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βάνα Σύψα, μίλησε την Κυριακή στον Σκάι και δήλωσε ότι : «Θεωρώ είμαστε στη φάση που μπορούμε να βλέπουμε σταδιακά την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Βεβαίως δεν θέλω να παρερμηνευτεί».
Όπως εκτιμά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, λιγότερο από 1% του πληθυσμού στην Ελλάδα νοσεί. «Πολύ σύντομα θα βλέπουμε καθοδική πορεία της καμπύλης, αλλά είναι πολύ εύκολο αυτό να αλλάξει και να ξεφύγει γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουμε στα μέτρα αυτά που έχουμε για να αξιοποιήσουμε το όφελος της προσπάθειας μας.
Θεωρώ τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ ακόμα και μες την εβδομάδα θα παρατηρήσουμε αυτή τη μείωση στην καμπύλη», πρόσθεσε. Όπως εξήγησε, θα πρέπει να φανταστούμε ότι αυτοί οι 73 θάνατοι, που καταγράψαμε στη χώρα μας, στην ουσία προκύπτουν από κρούσματα 20 μέρες πριν και με μια μέτρια εκτίμηση για την θνητότητα, ότι είναι περίπου 1%, αυτό μπορεί να αντιστοιχεί σε περίπου 7.000 έως 10.000 κρούσματα πριν από 20 μέρες.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, «οι θάνατοι που σημειώνονται τώρα αντιπροσωπεύουν την εικόνα διασποράς της επιδημίας 2-3 εβδομάδες πριν» και δείχνουν επίσης ότι δυστυχώς κάποιοι που μπαίνουν σε ΜΕΘ δεν θα τα καταφέρουν.
Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως «δεν νομίζω ότι με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής θα δούμε σενάριο σαν της Ιταλίας, στη χώρα μας. Αυτό βέβαια εξαρτάται από όλους μας. Αυτή τη στιγμή με τα μέτρα που έχουμε πάρει και ελπίζω ότι όλοι τηρούμε, έχουμε βραδεία εξάπλωση του ιού. Αν δεν συμμορφωθούμε όμως όσο πρέπει, αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα», τόνισε ο καθηγητής για να καταλήξει: «Είναι μη υπαρκτό το σενάριο να ζήσουμε ότι ζει η Ιταλία, αν τηρήσουμε τα μέτρα. Αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα».