Πτώση του θαλάσσιου εμπορίου με μείωση 4% λόγω Covid-19

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Αντιμέτωπη με μια σημαντική πτώση της ζήτησης, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, είναι η παγκόσμια ναυτιλία, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του θαλάσσιου εμπορίου κατά 4% το 2020 σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, θα πρόκειται για μια επιστροφή στην εικόνα που παρουσίασε το παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο τη διετία 2008-2009 της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», οι υπολογισμοί της Clarksons Research δείχνουν ότι η μείωση της ζήτησης μπορεί να φθάσει φέτος τους 350 εκατ. τόνους, που σημαίνει πτώση του εμπορίου κατά 4%.

Η επιδημιολογική κρίση έφερε τα πάνω κάτω, καθώς στις αρχές Ιανουαρίου ο οίκος αναλύσεων, στηριζόμενος στη μεγάλη άνοδο του δείκτη Clark Sea Index το 2019 (+24%), εκτιμούσε μια επίσης δυναμική πορεία και για το 2020. Ο δείκτης Clark Sea Index έχει κατασκευασθεί από τον ναυλομεσιτικό οίκο Clarksons και μετρά την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου.

Ωστόσο οι εξελίξεις είναι πλέον δραματικές μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού αρχής γενομένης από την Κίνα, μια επιδημία που προκαλεί εκτεταμένες διαταραχές στη ναυτιλιακή βιομηχανία και το εμπόριο, τονίζει η Clarksons Research στην ανάλυση με τίτλο Spring Shipping Review and Outlook, για το 2020.