Σε επιφυλακή η κυβέρνηση για το τουρκικό σχέδιο πρόκλησης διπλής κρίσης με προσφυγικό και επιδημία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Σε επιφυλακή βρίσκεται η κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές για να αντιμετωπίσουν το σχέδιο που φέρεται να έχει η Τουρκία να προκαλέσει διπλή (προσφυγική και υγειονομική) κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ωθώντας στα ελληνικά νησιά πρόσφυγες και μετανάστες με κορωνοϊό.

Μελετούμε πολύ προσεκτικά

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στο MEGA αναφέρθηκε στις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες.

«Μελετούμε αυτά τα δημοσιεύματα πολύ προσεκτικά» ήταν το σχόλιο του κ. Κουμουτσάκου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης επεσήμανε πως «οφείλουμε κάθε πιθανή νέα μεταναστευτική άφιξη να την αντιμετωπίζουμε με τη λογική της καραντίνας είτε υπάρχει σκοπιμότητα είτε όχι. Οποιοσδήποτε περνά παράνομα τα σύνορα της Ελλάδας οδηγείται σε διαδικασία καραντίνας».

Ο κ. Κουμουτσάκος έστειλε παράλληλα το μήνυμα πως η πολιτική της Τουρκίας στον Έβρο δεν πέρασε και δεν θα περάσει και στα νησιά.

«Όπως απέτυχε οποιαδήποτε απόπειρα άσκησης πίεσης προς την Ελλάδα και εκβιασμού προς την Ευρώπη θα αποτύχει και στη θάλασσα του Αιγαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε πως οποιαδήποτε σύνδεση κορωνοϊού και προσφυγικού, αν δεν υφίσταται, είναι ότι χειρότερο για τη χώρα μας, κάνοντας λόγο για πολιτικές Όρμπαν.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναφέρθηκε στην κινητικότητα από πλευράς Τουρκίας τις τελευταίες ώρες να προωθήσει πρόσφυγες και μετανάστες με κορωνοϊό στα ελληνικά νησιά αλλά και στις νέες προκλήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πάνω από Λέσβο, Οινούσσες και Παναγιά.

Η κα Πελώνη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει κάποιος αν πρόκειται όντως για άτομα θετικά στον κορωνοϊό, ωστόσο αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η επιδημία παρουσιάζει στην Τουρκία έξαρση και η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει.

Η Ελλάδα έχει σύνορα και τα προστατεύει

«Η Ελλάδα έχει σύνορα και τα προστατεύει» ήταν το μήνυμα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον ΣΚΑΪ έστειλε στην Άγκυρα μήνυμα αποφασιστικότητας της Ελλάδα να φυλάξει τα σύνορά της σε Έβρο και Αιγαίο για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά και προστασίας της δημόσιας υγείας λόγω του κορωνοϊού.

Τόνισε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση και την αποτροπή φαινομένων εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών τόσο στον Έβρο όσο και το Αιγαίο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε δε, ότι το Λιμενικό Σώμα έχει εντολές να σταματά οποιαδήποτε βάρκα ή πλοίο που προσπαθεί να εισέλθει παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

«Η Ελλάδα αποδεικνύει σήμερα ότι μπορεί να φυλάει τα σύνορά της. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει» συμπλήρωσε.

Κλειδί οι Καστανιές

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη, που μίλησε στο «Βήμα», «πριν από μία εβδομάδα είχαμε ασαφείς πληροφορίες ότι η Τουρκία θα επιχειρούσε να στείλει στην Ελλάδα πρόσφυγες που είναι ασθενείς με κορωνοϊό».

«Τώρα υπάρχουν πράγματι πληροφορίες ότι υπάρχουν μετακινήσεις μεταναστών -με τη βοήθεια του τουρκικού καθεστώτος- που ήταν παλιά στο ‘Παζαρ Κουλέ’ προς τα τουρκικά παράλια» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Πάντως «δεν θεωρούμε ότι είναι οργανωμένη κίνηση για προώθηση στην Ελλάδα αλλοδαπών, νοσούντων από Covid-19 και για τους οποίους δεν έχουμε την εικόνα ότι έχουν εντοπισθεί και διαχωριστεί από τις τουρκικές υπηρεσίες. Εκτιμούμε ότι πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να δημιουργήσει νέα προσφυγική πίεση στην Ελλάδα μέσω των νησιών του βορείου Αιγαίου. Με το δεδομένο ότι βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες κι υπάρχει σχετική δραστηριότητα από τους Τούρκους διακινητές».

Παρόλα αυτά από την Κατεχάκη επεσήμαναν στο «Το Βήμα» ότι «εκείνο ωστόσο που μας κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς είναι ότι οι πρόσφυγες στις Καστανιές που είχαν χειραγωγηθεί από την τουρκική κυβέρνηση είχαν διαλυθεί βιαίως από Τούρκους στρατιωτικούς κι αστυνομικούς, με την υπόνοια ότι υπήρχαν ανάμεσά τους πολλά κρούσματα κορωνοϊού. Χωρίς να υπάρχει πλήρης αποσαφήνιση όπως κι όλου συνολικά του ζητήματος της διασποράς του κορωνοϊού στην Τουρκία που έχει χιλιάδες νεκρούς»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το σχέδιο της Τουρκίας έχει μπει σε εφαρμογή τις τελευταίες ώρες ενώ όπως φαίνεται και από επικοινωνίες στο διαδίκτυο, οι μετανάστες καθοδηγούνται να αγοράσουν βάρκες και να περάσουν στην Ελλάδα. Κι αυτό ύστερα κι από δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σόιλου που είχε αναφέρει ότι «η Τουρκία βρήκε τον τρόπο να μειώνει τα κρούσματα στο έδαφος της – τα στέλνει αλλού».

Πάντως το υψηλόβαθμο στέλεχος της Κατεχάκη σημείωσε ότι όλες οι ελληνικές υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή και παρακολουθούν την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, με το δεδομένο ότι τις τελευταίες εβδομάδες το Λιμενικό έκανε συγκροτημένες ενέργειες απώθησης λέμβων με μετανάστες που προωθούνταν προς τα νησιά μας.

Υπό στενή παρακολούθηση

Ήδη από χτες την ανησυχία τους για τα σχέδια της Άγκυρας είχαν εκφράσει διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές.

Όπως έγραψε το «Βήμα» διπλωματικές πηγές εξέφραζαν την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για το σχεδιασμό της Τουρκίας να ασκήσει ξανά πιέσεις προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Αθήνα έχει υπό στενή παρακολούθηση συντονισμένες μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών από διάφορες δομές στο εσωτερικό της Τουρκίας προς τα παράλια της Μικράς Ασίας και απέναντι από τα ελληνικά νησιά.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι πολλοί από τους μετανάστες βρίσκονται μέχρι πρόσφατα στο Παζάρ Κουλέ και επεδίωξαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος παραβιάζοντας την ελληνοτουρκική μεθόριο από τα τέλη Φεβρουαρίου και επί περίπου ένα μήνα.

Η τουρκική αστυνομία και η στρατοχωροφυλακή φέρεται να παίζει τον ίδιο ρόλο με εκείνο που είχε στην υπόθεση του Έβρου, κατευθύνοντας και καθοδηγώντας τους να περάσουν τα σύνορα, υπό τις οδηγίες του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.