Πτωτικά κινείται η αγορά στην Ασία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Πτωτικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στην Ασία, τη Δευτέρα, την ώρα που το αργό πετρέλαιο κερδίζει άνω του 1 δολ. το βαρέλι, μετά τη συμφωνία του OPEC+ και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών για περικοπή της παραγωγής σε παγκόσμια κλίμακα, εν μέσω κατάρρευσης της διεθνούς ζήτησης.

Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα των αγορών στην Ασία, OPEC, Ρωσία και άλλοι πετρελαιοπαραγωγοί οριστικοποίησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες μιας συμφωνίας για μια περικοπή άνευ προηγουμένου, η οποία προσεγγίζει τα αλλιώς το 1/10 της παγκόσμιας παραγωγής αργού, δίνοντας τέλος στον μεταξύ τους “πόλεμο” και προσπαθώντας να συγκρατήσουν τις τιμές.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η περικοπή που αποφασίστηκε και προσεγγίζει τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ως μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές, δεν θα μπορέσει να “ισοφαρίσει” τη μείωση στη ζήτηση λόγω της τεράστιας μείωσης στην οικονομική δραστηριότητα.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 1,79%, στις 18.999 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να υποχωρεί κατά επίσης 1,79%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai χάνει 0,46%, με τον Shenzen να υποχωρεί κατά 0,94%, ενώ στην Ταϊβάν ο Taiwan Weighted κατέγραψε απώλειες 0,59%. Στη Νέα Ζηλανδία, ο DJ New Zealand σημείωσε οριακή άνοδο 0,03%.

Στο Χονγκ Κονγκ, στην Αυστραλία, αλλά και στην Ευρώπη, οι αγορές είναι κλειστές λόγω της Δευτέρας του Πάσχα για καθολικούς και προτεστάντες.